Illegális bevándorlókból épít szavazóbázist az olasz baloldal

Miközben tavaly Olaszországot térdre kényszerítette a világjárvány, több mint 34 ezer illegális bevándorló érkezett az országba. Ez több mint háromszorosa a Matteo Salvini belügyminisztersége idején az országba érkezett migránsok számának, a növekvő tendencia pedig azt mutatja: 2021-ben sem számíthatunk semmi jóra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Daniele Scalea politikai elemző. A Macchiavelli Politikai és Stratégiai Központ elnöke a római kormány migrációs irányváltásáról és annak következményeiről szólva azt is elmondta: a baloldal azt szeretné, hogy minél kevesebb olasz és minél több beilleszkedésre képtelen külföldi élne az országban.

2021. 01. 09. 7:05
null
Lampedusa, 2020. augusztus 2. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő illegális bevándorlók várják, hogy felszálljanak a kompra, amely a szicíliai Agrigento megyében fekvő Porto Empedocle településre viszi őket a dél-olaszországi Lampedusa szigetéről 2020. augusztus 2-án. Az Afrika partjai és Szicília között fekvő kis szigetről száz illegális bevándorlót küldenek tovább Sziciliába. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az olasz kormány a karácsonyt megelőző napokban eltörölte a Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett biztonsági migrációs csomagot. Milyen következményekkel járnak a baloldal által sürgetett módosítások az ország migrációs politikájában?

– A Salvini-féle csomag komoly bírságokkal és lefoglalással büntette azon civil szervezetek hajóit, amelyek engedély nélkül szállítottak az ország partjaihoz illegális bevándorlókat. A jelenlegi kormány ezt eltörölte. Salvini korábban eltörölte a menedékjogok kiszélesítését tartalmazó, úgynevezett humanitárius védelem kategóriát, amely azoknak is menekültstátust biztosított, akik a nemzetközi szabvány szerint válójában nem lennének jogosultak rá. A humanitárius védelemre hivatkozva ugyanis széles körben adtak a bírák és a bizottságok menedékstátust számos bevándorlónak. A baloldal most úgy döntött, a fenti ­kategóriát újra bevezeti, méghozzá rendkívüli menedék elnevezéssel, amely lehetőséget biztosít, hogy az Olaszországba érkezők letelepedhessenek, munkavállalási engedélyt szerezhessenek. Végül pedig kivonták a belügyminisztérium hatásköréből a lehetőséget, hogy biztonsági okokra hivatkozva megtilthassa az ország partjainál való kikötést. Ez egy rendkívüli fegyver volt a minisztérium kezében, amelyet Salvini alaposan ki is használt a migránsszállító civil hajók feltartóztatására.

– Olaszországnak a 2020-as év rendkívüli erőpróba volt nemcsak a világjárvány, hanem a bevándorlási hullám miatt is. Míg az ország lakossága hónapokon keresztül nem hagyhatta el az otthonát, a kikötőket végig nyitva hagyták. Hogyan értékeli az elmúlt évet?

– A bevándorlás szempontjából a múlt év teljes katasztrófa volt. Emlékezzünk csak: 2019-ben az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók száma 11 471 volt, amelynek túlnyomó többsége az év második felében érkezett, amikor már nem Salvini foglalta el a belügyminiszteri széket. 2020-ban az Olaszországot térdre kényszerítő világjárvány ellenére 34 134 illegális bevándorló érkezett az országba. Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy 2021-ben a helyzet csak súlyosbodni fog.

– Ki fog gondoskodni róluk, milyen forrásokból finanszírozzák az Olaszország partjaihoz naponta érkező bevándorlók elhelyezését, ellátását és beilleszkedését?

– Az illegális bevándorlók eltartása szinte teljes egészében az olaszok költségvetését terheli. Az Európai Unió csupán kis százalékban járul az ellátások költségeihez. Önmagában már az is hihetetlen, hogy a baloldali propagandamédia éveken keresztül képes volt elhitetni az olaszokkal, hogy európai ­uniós forrásokból tartják fel a befogadásra épülő migrációs gépezetüket. Később azonban a közvélemény számára is világossá vált, mit tesz a baloldal, ezért is fogadták olyan rendkívüli elismeréssel a Matteo Salvini belügyminisztersége alatt bevezetett szigorításokat, amelyek lényegesen lecsökkentették a befogadással járó kiadásokat.

– Kinek van haszna az illegális bevándorlók ezreinek érkezéséből, Olaszország tömeges megszállásából?

– A bevándorlók befogadására milliókat költ az olasz kormány. Ennek túlnyomó része azon szervezetekhez jut el, akik közvetlenül az elhelyezést és a beilleszkedést szervezik. Ők az egyik haszonélvezői a bevándorlás jelenségének. Ezenkívül a bevándorlók olcsó munkaerőt is jelentenek az országnak, különösen a mezőgazdaságban, az építőiparban, a vendéglátásban, illetve a háztartásokban, mint bejárónők vagy idősgondozók. Akik a bevándorlókat veszik igénybe, azok kevesebbet fizetnek, mintha olasz munkaerőt alkalmaznának. Ezenkívül a baloldal egy multikulturális, multietnikus modell megvalósításán fáradozik. Azt szeretné, ha minél kevesebb olasz és minél több be nem illeszkedett külföldi élne a félszigeten.

– A súlyos gazdasági helyzetben – amelynek jelei már most ­egyértelműen érzékelhetők – még mindig lesznek Olaszországnak megfelelő forrásai a „vendégek” méltóságteljes befogadására, miközben az olaszok egyre komolyabb erőfeszítések árán teremtik elő a megélhetéshez szükséges javakat?

– A források már elapadtak. Idén hatványosan növekedett azon olaszok száma, akik szeretetszolgálatokhoz kénytelenek fordulni a mindennapi falatért. Mindez a kormány helytelen döntésének az eredménye, mivel hónapokon keresztül tartó szigorú országos lezárást rendelt el, amely végül nem hozta meg a várt egészségügyi eredményeket. A munkavégzés lehetőségétől megfosztott szektorok kártérítésére azonban a mai napig sem került sor.

– Félő, hogy társadalmi feszültségek alakulnak ki az olaszok és a bevándorlók között?

– Az olaszok figyelemét teljes mértékben elterelte a világjárvány. A média a kormány lépéseit támogató propagandakampánnyal és a Giuseppe Conte-féle koalíció számára hátrányos informá­ciók cenzúrájával pofátlanul azt sulykolta: nincs más kiút. Ha valakiben kételyek merültek fel vagy ellenvéleményt fogalmazott meg, azt „árulónak”, a „kór terjesztőjének” titulálták. Annak ellenére, hogy Olaszországban volt a legtöbb haláleset és itt zuhant össze legjobban a gazdaság, számos olasz még mindig azt hiszi, hogy a vészhelyzet kezelésére létezik egy jól bevált „olasz modell”, amelyet az egész világ megpróbál utánozni. Ezt több alkalommal hangsúlyozta maga Giuseppe Conte is, miszerint számos vezető azért keresi meg telefonon, hogy a vészhelyzet kezelésére vonatkozó tanácsot kérjen tőle. Személy szerint abban reménykedem, hogy ez a köznépi kábulat hamarosan véget ér, és az olasz nép fellázad végre a baloldali propaganda ellen, valamint hogy Matteo Salvini visszatér a belügyminiszteri székbe, és országunk újra magához térhet. Akkor majd mindenkinek egyértelművé válik Giuseppe Conte és az őt körülvevő neokommunista miniszterek alkalmatlansága. A világjárvány visszaszorításával újra felüti fejét a bevándorlás kérdése. Csak abban reménykedhetünk, hogy nem sikerül akkorra elérnie a baloldalnak a kitűzött céljait. Azt, hogy nagyszámú bevándorlót juttasson szavazati joghoz, valamint annyi, a politikailag korrekt ideológiától elbutított olaszt győzzön meg, amely elegendő lesz, hogy legyőzze az urnáknál a józan ésszel gondolkozó olaszokat.

– A Macchiavelli Politikai és Stratégiai Központ több alkalommal cikkben és tudományos konferenciákon is foglalkozott a magyar politikát érintő kérdésekkel. Miért tartják érdekesnek Magyarország példáját?

– Tudományos központunk Magyarországban és népében a hiteles és következetes ellenállás rendkívüli példáját látja. Amely szembe mer szállni a nyugati civilizáció eltörlésére irányuló törekvésekkel, a baloldali kozmopolita célkitűzésekkel, azzal, hogy az egyes országok népességcseréjét a bevándorlással oldja meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.