Ismét egyeztetni fognak a kínai és az amerikai kereskedelmi tárgyalók

Forrás: MTI2019. 10. 30. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan ismét egyeztetnek a kínai és az amerikai kereskedelmi főtárgyalók – közölte Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kínai külügyi szóvivő szerint a világ két legnagyobb gazdasága között gyors ütemben zajlik az egyeztetés. Hangsúlyozta: Kína reménye szerint a két fél képes a kölcsönös tisztelet és az egyenlőség talaján, mindkét fél számára előnyös megoldást találni a kettejük közt fennálló gazdasági és kereskedelmi problémákra.

A South China Morning Post című hongkongi lap egy keddi cikkében bennfentes forrásra hivatkozva azt írta: a felek november 17-ére tűzték ki a részmegállapodás aláírását arra az esetre, ha „minden rendben alakul”. Az előkészített dokumentumot az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatná alá Hszi Csin-ping kínai, és Donald Trump amerikai elnök.

Amerikai részről szintén derűlátóan nyilatkoztak a részmegállapodás előkészítéséről. Trump elnök, és a tárgyalásokon a kezdetek óta részt vevő Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint jól haladnak az egyeztetések, azt is megjegyezték azonban, hogy a dokumentum véglegesítését nem kapcsolják szigorúan az APEC csúcshoz, vagyis az aláírás dátuma még módosulhat.

Trump elnök október 11-én a kereskedelmi tárgyalások Washingtonban zajló, legutóbbi fordulóját követően jelentette be, hogy sikerült előrelépéseket tenni egy részmegállapodás felé, mely az első számottevő lépés lehet a két ország között 16 hónapja fennálló kereskedelmi konfliktus rendezése felé.

A két ország főtárgyalói múlt pénteken telefonon egyeztettek, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló irodája pedig ezt követően egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a felek „közel járnak a megállapodás egyes részeinek véglegesítéséhez”. A Hszinhua kínai állami hírügynökség pedig szombaton arról tudósított, hogy a tárgyalók „végeztek a szöveg egyes részeiről folytatott technikai egyeztetésekkel”. Jelentette továbbá, hogy Kína a részmegállapodás alapján feloldaná az amerikai baromfi behozatalára vonatkozó tilalmat, továbbá elfogadná az amerikai közegészségügyi bizonyítványok rendszerét a hústermékek importjának esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.