Iszlám Állam – Harminchárom orosz gyereket adtak át az orosz hatóságoknak Irakból

Harminchárom orosz gyereket adtak át az orosz hatóságoknak Irakból – közölte a bagdadi külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Forrás: MTI2019. 07. 15. 19:47

Harminchárom orosz gyereket adtak át az orosz hatóságoknak Irakból – közölte a bagdadi külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Ahmed as-Sahaf szerint az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozó orosz nők gyermekeit július 10-én küldték vissza, miután egyeztettek Oroszország bagdadi nagykövetségével.

Mint mondta, az iraki hatóságok eddig dzsihadisták 473 gyerekét toloncolták ki az országból, voltak köztük orosz, francia, német és török állampolgárok is.

Az iraki külügyminisztérium egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozza erőfeszítéseit a terrorszervezet tagjai gyermekeinek visszafogadására.

Májusban Irak azt közölte, hogy 188 fiatalt adott át a török hatóságoknak.

Áprilisban pedig Anna Kuznyecova, az orosz gyermekjogi biztos arról számolt be, hogy addig több mint ötven orosz állampolgárságú gyereket hoztak vissza hazájába 2018 decembere óta Szíriából és Irakból.

Az Irakban és Szíriában egykor kiterjedt területeket ellenőrző Iszlám Állam mára katonai vereséget szenvedett. Értesülések szerint legkevesebb négyezer orosz állampolgár csatlakozott a dzsihadistákhoz ezekben a közel-keleti országokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.