Iszlamista terrorcselekmény a texasi Corpus Christiben

A közösségi médiában visszakereshető profiljai alapján komolyan foglalkoztatta a szélsőséges iszlám az elkövetőt.

2020. 05. 22. 13:34
Police officers stand at a checkpoint after a shooting incident at Naval Air Station Corpus Christi
Police officers stand at a checkpoint after a shooting incident at Naval Air Station Corpus Christi, Texas, U.S. May 21, 2020. Annie Rice/Caller-Times/USA TODAY NETWORK via REUTERS. MANDATORY CREDIT - RC28TG9ZNXZ4 Fotó: via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiában visszakereshető profiljai alapján komolyan foglalkoztatta a szélsőséges iszlám az Adam Alsahliként azonosított elkövetőt, aki még csütörtökön merényletet hajtott végre egy amerikai katonai támaszponton, a texasi Corpus Christiben. – Egy mártír minden bűne megbocsáttatik, kivéve az adósságot – írta a szíriai születésű férfi a legutolsó Facebook-bejegyzésében. A Twitter mikroblogon pedig a mudzsahedeket, a dzsihádista harcok résztvevőit éltette és védelmezte.

A Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI terrorizmussal hozta összefüggésbe a támaszpont elleni lőfegyveres támadást, amelynek egyetlen sebesültje, egy haditengerésznő könnyebben sebesült meg. Alsahlit, aki helybéli lakos volt Corpus Christiben, és kívülről közelítette meg a támaszpontot, a bázis őrsége agyonlőtte.

Fotó: REUTERS

Az amerikai kommentárok emlékeztetnek: tavaly decemberben egy floridai katonai támaszponton követtek el lőfegyveres merényletet. Akkor a szaúdi királyi légierő amerikai továbbképzésen lévő egyik fiatal tisztje volt a támadó. Az elkövetőt agyonlőtték, az igazságügyi minisztérium pedig az FBI-jal közösen vizsgálatot indított az ügyben, együttműködve a rijádi hatóságokkal. Washingtonban a napokban jelentették be, hogy a floridai merénylet elkövetője az al-Kaida terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban, és tettét is a terrorszervezettel egyeztetve, hosszas előkészítés után hajtotta végre, írta a távirati iroda.

Új amerikai kémfőnök

A washingtoni szenátus 49:44 arányban, a politikai törésvonalak mentén szavazta meg John Ratcliffe kinevezését az országos hírszerzési igazgatóság, a DNI élére, ezzel a hírszerzés csúcsigazgatójává. A texasi republikánus képviselőt Donald Trump feltétlen híveként tartják számon. Az elnök már tavaly nyáron jelölte őt, de a demokraták bírálatai nyomán visszavonta a jelölést, majd idén februárban ismét beterjesztette. Közben átmeneti időre Richard Grenell berlini amerikai nagykövetet bízta meg a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó DNI irányításával. Elemzők megjegyzik, az 54 éves Ratcliffe a hírszerzés első olyan csúcsvezetője lesz, aki nem élvezi mindkét nagy párt támogatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.