Japán csatlakozik a NASA új holdmissziójához

Japán csatlakozik az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA missziójához, mellyel 2024-re újra űrhajósokat küldene a Holdra – jelentette be csütörtökön a japán Nemzeti Űrkutatási Bizottság.

Forrás: MTI2019. 10. 17. 23:10

Japán csatlakozik az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA missziójához, mellyel 2024-re újra űrhajósokat küldene a Holdra – jelentette be csütörtökön a japán Nemzeti Űrkutatási Bizottság.

Japán műszaki együttműködést ajánl fel egy Hold körüli bázis megépítésére. Az asztronauták az Artemis holdmisszió keretében fogják használni a Gateway nevű támaszpontot, melyben lakófülkék, laboratóriumok és dokkolók kapnak helyet. Innen indulhatnak útnak az asztronauták a Hold, majd a Mars felfedezésére.

A bizottság ugyanakkor a költségek miatt aggódva nem hozott döntést arról, 2025-től is részt vesz-e a Gateway megépítésében.

„Szándékainkat időben ki fogjuk nyilvánítani, hogy ezáltal megerősíthessük kapcsolatunkat az Egyesült Államokkal. Arra számítunk, hogy a japán asztronauták is részt vehetnek a Holdra tartó utazásokon” – fejtette ki Kaszai Josijuki, a hattagú bizottság vezetője.

Japán többek között életfenntartó rendszerekkel, légkondicionáló berendezésekkel és akkumulátorokkal támogatja a missziót. Kanada februárban jelentette be, hogy csatlakozik a NASA projektjéhez, várhatóan Európa is hamarosan így tesz.

Ha Japán úgy dönt, hogy 2025 után is folytatja az együttműködést, újgenerációs teherszállítójával, a HTV-X transzporterrel fog ellátmányt küldeni a Gatewayre. Az eredeti tervek szerint 2022-ben kezdődne a Gateway megépítése, elkészülte pedig 2026-re történne meg, az Egyesült Államok azonban az év elején bejelentette, hogy elsősorban arra fókuszálnak, hogy 2024-re embert küldjenek a Holdra.

Utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, az Apollo 17 asztronautája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.