Járványügyi szigorításokra kényszerültek a bolgár fővárosban

A főpolgármester szerint Szófiában egyre riasztóbb a járványhelyzet, bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket.

Forrás: MTI2020. 10. 24. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár fővárosban, Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt – közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.

A BTV televíziónak nyilatkozva szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.

A kétmilliós bolgár főváros főpolgármestere szerint Szófiában egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedni kezdett a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36 591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.

Néhány kisebb bolgár városban, ahol sok a fertőzött – így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben – ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek.

A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál több lesz a fertőzöttek száma.

Szombaton 1886 embert ápoltak kórházban koronavírus-betegséggel, 117-et közülük intenzív osztályon. A koronavírus-fertőzés okozta szövődményben elhunytak száma megközelíti az 1100-at.

Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken vonult önkéntes karanténba. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje.

Európa elérkezett a tűréshatárhoz: az emberek besokalltak a korlátozásoktól

Ma este várhatóan ezrek gyűlnek össze London utcáin, hogy a koronavírus-járvány terjedését megakadályozó szigorítások ellen tiltakozzanak, azonban nem a brit főváros az egyetlen, ahol elfogyott az emberek türelme. Az olaszországi Nápolyban tegnap éjjel a rendőrökkel csaptak össze a maszkellenes tüntetők, és Szlovákiában is lakossági elégedetlenkedés kíséri az újabb kijárási tilalmat, aminek következtében halottak napján is tilos lesz a temetőlátogatás. A nápolyi tüntetés résztvevői a tegnap éjszaka életbe léptetett kijárási tilalom ellen tiltakoztak. Sokan a tartományi elnök, Vincenzo De Luca arcának fényképével takarták el az arcukat. A majdnem hatmilliós Campania régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.