Járványveszély tetézte a türingiai drámát

Rémforgatókönyvekkel készültek a türingiai tartományi kormányfő mai megválasztására, miután egy hónapja egyszer már országos botrányt váltott ki a szavazás. Mindkét jelölt szélsőséges: Bodo Rame­low eddigi kormányfő a posztkommunista Die Linke helyi vezetője, Björn Höcke pedig a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak a frakcióvezetője. De a koronavírus is közbeszólt: fertőzés gyanújával karantén alá helyeztek egy CDU-képviselőt. Erfurt már nem csak politikai laboratóriumként érdekes.

2020. 03. 04. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai centrum beszűkülésének iskolapéldája, hogy két, egyaránt szélsőségesnek elkönyvelt erő állított jelöltet a megismételt türingiai miniszterelnök-választásra, amelynek a befuccsolt februári próbálkozás után most újra nekifutnak az erfurti tartományi gyűlésben. De a politikai realitást is tükrözi, hogy Bodo Ramelow (Die Linke) és Björn Höcke (Alternatíva Németországnak, AfD) személyében a tavalyi tartományi választások első két helyezettjének első embere néz farkasszemet egymással. A 64 éves Ramelow – aki egyébként nyugati születésű, de táplálja az NDK-nosztalgiát ebben a keleti tartományban – 2014-től idén februárig töltötte be a kormányfői posztot, ám a saját pártjából, illetve az októberi választásokon egyaránt meggyengült szociáldemokratákból és a Zöldekből álló korábbi koalíciónak nincs többsége.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi politikusai a szélsőségesek között őrlődnek. A mindössze harmadik legnagyobb frakcióként a saját jelöltjüknek nincs esélye, Ramelow újraválasztásához nem akarják adni a nevüket, az AfD-vel pedig még az együttszavazásban sem működhetnek együtt, Höckét meg pláne nem segíthetik a kormányfői posztra. Egy hónapja már abból is botrány lett, hogy a CDU és az AfD együtt szavazta meg a liberális (FDP) Thomas Kemmerich miniszterelnökségét; ez az AfD részéről bevált trükk volt, amitől aztán sorra hullottak a fejek. Kemmerich is távozni kényszerült, ahogyan a CDU immár sokadik szerencsétlenkedésébe belebukott Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök is; a kereszténydemokraták áprilisban új országos vezetőt választanak.

Elképzelhető, hogy Türingiában új választásokat kell kiírni, ahogyan az is, hogy a harmadik parlamenti szavazási körben – ha Rame­low visszalép – Höcke győz majd. A 47 éves politikust egész Németország legszélsőségesebb képviselőjének tartják, aki többek között szégyenemlékműnek nevezte a berlini holokauszt-emlékművet – híre ezzel messze túllépte Türingia határait.

Az egész német közélet figyeli, mi kerekedik ki az erfurti politika laboratóriumából. De tegnapra az egész menetrendet bizonytalanná tette, hogy – koronavírus gyanúja miatt – karantén alá helyezték a tartományi gyűlés egy CDU-s tagját. Az 57 éves férfi olaszországi síüdülésről tért haza, majd utána párttársaival, más frak­ciók képviselőivel, illetve Ramelowval is tárgyalt. Ez felvetette annak a lehetőségét, hogy utóbbiak is vesztegzár alá kényszerülhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.