Jóváhagyta az amerikai elnök az európai csapatkivonást

A Pentagon szerint a csapatkivonás növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést és erősíteni fogja a NATO-t.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 01. 9:17
null
Az osztrák hadsereg páncélozott harci járművei. Hamarosan szorosabbá válhat az európai együttműködés Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi tárca, a Pentagon szóvivője, Jonathan Hoffman, részleteket nem árult el, azt ugyanakkor keddi sajtótájékoztatóján a szóvivő kiemelte: a csapatkivonás növelni fogja az Oroszországgal szembeni elrettentést és erősíteni fogja a NATO-t. Trump korábban többször bírálta Németországot, mert megítélése szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra.

A Pentagon bejelentését megelőzően amerikai szenátorok kétpárti csoportja – köztük olyan republikánusok is, mint Lindsey Graham és Marco Rubio – módosító javaslatot jelentett be a védelmi kiadásokról szóló törvényhez, amellyel korlátozni akarják az elnök lehetőségeit a németországi csapatkivonás kérdésében. A módosítás értelmében nem lehetne csapatkivonásra pénzt fordítani mindaddig, amíg a védelmi tárca nem igazolja, hogy a kivonás nem árt az Egyesült Államok vagy szövetségesei biztonságának.

Hoffman elmondta, hogy a Pentagon tájékoztatni fogja a törvényhozást, majd egyeztetést kezd szövetségeseivel a folytatásról.

Trump korábban felvetette, hogy az amerikai csapatok egy részét Németországból Lengyelországba vezényelhetik át. Ahogyan arról már korábban írtunk, ezt alátámasztja, hogy az amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel államfő a múlt héten védelmi megállapodás aláírásáról állapodott meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.