Karácsonykor tetőzhet Amerikában az újabb járványhullám

A hálaadás miatt milliók keltek útra múlt hétvégén, az ünnepi látogatások következményei két hét múlva jelennek majd meg a statisztikákban.

2020. 11. 30. 17:11
null
Nem fogadták meg a tanácsot, milliók keltek útra. Fotó: Justin Lane Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi figyelmeztetések ellenére a becslések szerint mintegy ötvenmillió ember indult útnak múlt szerda és vasárnap között, hogy az észak-amerikai hagyományoknak megfelelően családtagjaik társaságában töltsék a hálaadást – derült ki az American Automobile Association jelentéséből. Ez csupán ötmillióval kevesebb az előző év azonos időszakában mért adatoknál, ráadásul kizárólag az autós forgalomra vonatkozik. Repülőgéppel további hárommillióan utaztak az ország egyik pontjából a másikba a mindig november negyedik csütörtökére eső hálaadáskor. Annak ellenére, hogy a járványügyi szakemberek világossá tették:

a világon egyébként is az Egyesült Államokat sújtja leginkább a koronavírus-járvány, a családlátogatások pedig minden korábbinál jobban felgyorsíthatják a járvány terjedésének az ütemét – épp úgy, ahogy tavaly a kínai újév alkalmával ötmillióan hagyták el a vírus epicentrumának számító Vuhant.

Nem fogadták meg a tanácsot, milliók keltek útra
Fotó: Justin Lane/MTI/EPA

Az Egyesült Államok vezető infektológusa, Anthony Fauci egy vasárnapi interjúban arról beszélt: a hálaadáshoz kapcsolódó utazások és családlátogatások következtében nagy valószínűséggel jelentősen súlyosbodni fog a járványhelyzet. Hullám hátán hullám jöhet – fogalmazott a járványügyi szakember, aki azt is elmondta:

a vírus terjedési ütemének ismeretében megállapítható, hogy a mostani megfertőződések a statisztikában épp karácsony előtt fognak megjelenni.

– Két-három héten belül egy újabb hullámnak lehetünk majd a szemtanúi, ami ráépül a jelenlegire – nyilatkozta Fauci az ABC hírtelevíziónak. Körülbelül két hétnek kell tehát eltelnie ahhoz, hogy az ünnepek alatt megbetegedett emberek, amennyiben kórházi ellátásra is szorulnak, megjelenjenek a sürgősségi osztályokon, és további két hét is eltelhet addig, amíg a halálozási statisztikákban is kimutatható lesz a hálaadásnak a koronavírus terjedésének felgyorsításában játszott szerepe.

Nincs egyezség a gazdaságélénkítésről

Közben a kongresszus órája is ketyeg: több, a járvány, illetve a korlátozások miatt bajba jutott gazdasági szektor ugyanis már türelmetlenül várja, hogy az amerikai törvényhozás végre rábólintson a kormány második gazdaságélénkítő csomagjára. A demokrata többségű képviselőháznak mindössze kilenc, a republikánus többségű szenátusnak pedig csupán 14 ülésnapja lesz a karácsonyi szünet előtt, a két párt ugyanakkor még mindig merőben eltérően képzeli el a pénzügyi segélyek mértékét, illetve annak célcsoportját.

Jelenleg közel 14 millió amerikai jogosult munkanélküli segélyre olyan programok révén, amelyek további kongresszusi intézkedések nélkül december 26-án lejárnak.

Amennyiben a kongresszus két háza nem jut egyezségre a CARES Act elnevezésű program (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act – a szerk.) meghosszabbításáról, akkor az állami és szövetségi munkanélküliségi listákon szereplő, mintegy 20,5 millió amerikai munkavállaló több mint fele elveszítené jövedelemforrását, ráadásul egy olyan időszakban, amikor várhatóan további vállalkozások kényszerülnek végleg bezárni.

A republikánus James Comer kongresszusi képviselő a hétvégén a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, szerinte csekély az esélye a megállapodásnak, ez pedig jórészt Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnöknőjének köszönhető, aki a demokraták szószólójaként egy általános, minden amerikain segítő csomagterv elfogadását szorgalmazza, miközben a kormányzat és a szenátus republikánus politikusai egy célzott gazdaságélénkítő csomagot tartanának helyénvalónak, amely elsősorban a kisvállalkozásokat és a leginkább bajba jutott szektorokat segíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.