Katonai patthelyzet, törékeny béke Líbiában

Tíz éve söpörte el az arab tavasz Moammer el-Kadhafi hatalmát. A káosz csak tovább mélyült.

2021. 02. 16. 6:30
null
A boy takes a horse ride in Martyr's square, in Libya's capital Tripoli, on January 19, 2021. (Photo by Mahmud TURKIA / AFP) Fotó: MAHMUD TURKIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve annak, hogy az úgynevezett arab tavasz Líbiába is átgyűrűzött. Ezrek vonultak az utcára Bengáziban, majd az ország más városaiban, hogy a több mint négy évtizede uralkodó Moammer el-Kadhafi távozását követeljék. A NATO vezetésével induló nemzetközi katonai beavatkozás elsöpörte a hatalomból a korábban miniszterelnökökhöz és királyokhoz bejáratos vezetőt. Az elfogásáról készült videó, véráztatta, rettegő arca, majd kiterített, megbecstelenített holttestének képei bejárták a világot. Moammer el-Kadhafitól ugyan megszabadultak, ám halála nem hozott békét. A hatalommegosztás kudarcot vallott, az ország csak még mélyebbre süllyedt a káoszba.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Moammer el-Kadhafi. Elfordult tőle a világ
Fotó: Reuters

Egy évtizeddel, több tízezer halottal és menekülttel később sincs miért ünnepelni. A két részre szakadt ország nagyhatalmak játszótere: a nyugati, nemzetközileg elismert kormány legfőbb támogatója Törökország, a keleti és déli területeket irányító Halifa Haftár tábornok mögött Oroszország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Franciaország áll.

Múlt év végén végre felcsillant a remény a rendezésre. Az ENSZ közvetítésével tűzszünetet kötöttek a felek, amely többé-kevésbé mindmáig tartja magát. Új, átmeneti kormányzatot hívtak életre, amelynek vezetői tiszta lappal indulnak. Legfőbb feladatuk, hogy megszervezzék a december 24-re kitűzött választásokat. Az előrelépést többek között Ankarában, Moszkvában, Brüsszelben és Washingtonban is üdvözölték, baráti gesztusként még Kairó is a tripoli nagykövetségének újranyitása mellett döntött. Vajon tényleg van esély a békére? – Az új, átmeneti kormány kompromisszumos megoldás, amelyre egyelőre minden fél rábólintott. De helyzetük korántsem stabil, csupán annak a várakozásnak köszönhető, hogy mindenki abban reménykedik, hosszabb távon a saját érdekei fognak érvényesülni.

Ahhoz viszont óriási diplomáciai bravúrra lenne szükség, hogy mind megtalálják számításaikat. Elég borúlátó vagyok azzal kapcsolatosan, hogy sikerül elsimítani a belső és nagyhatalmi ellentéteket, és hirtelen virágzó demokrácia válik Líbiából

– értékelte lapunknak az új vezetés esélyeit Egeresi Zoltán. A Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet szakértője rámutatott, az ország keleti és nyugati vezetése között már abban is alapvető nézeteltérés van, hogy maradhatnak-e a török csapatok – márpedig arra kevés az esély, hogy ők önként kivonuljanak. Ha az érdekek mit sem változtak, mégis minek köszönhető a békülési folyamat? A kutató emlékeztetett, hogy miután katonailag egyik fél sem tudta a maga javára eldönteni a háborút, lépéskényszerbe kerültek. – A fordulópontot az jelentette, amikor tavaly török segítséggel Tripoli külvárosából egészen Szirtéig visszaverték Haftár erőit. Ezután viszont Egyiptom jelentette ki, hogy Tripolitól tovább nem tűrik a „terrorista tevékenységet”, készek a beavatkozásra.

Tűzharc a frontvonalon
Fotó: Szabó Gergely

Ez patthelyzetet teremtett, amely mindenkit a tárgyalóasztalhoz kényszerített

– magyarázta. Egeresi Zoltán szerint egyelőre senki sem tudja, mire számíthat az egységkormánytól, amely erre a hatalmi egyensúlyra épül, csakhogy az nagyon törékeny.

Márpedig ha Európa kapujában felbillen az egyensúly, azt a földrészünk is megérzi. Líbiában, ahol az embercsempészek gyakran azzal hitegetik az embereket, hogy onnan már szabad szemmel látszanak a valóságban jó 300 kilométerre fekvő olasz partok, még az óvatos becslések szerint is egymillióhoz közelít a migránsok száma. Az ENSZ adatai szerint 2020 januárja óta 34 ezren érkeztek a tengeren Olaszországba, túlnyomóan ebből az irányból. Többségük nem líbiai, hanem bangladesi, vagy valamelyik szubszaharai országból származó férfi, akik a jobb élet reményében keltek útra. Magyarország 2017 végén nyitotta újra külképviseletét a háború sújtotta országban, hogy a helyszínen is segítse az illegális migráció elleni harcot.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók várakoznak, hogy a Földközi-tengeren úszó gumicsónakjukból átszállhassanak a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajójára a líbiai partok előtt 2021. február 6-án
Fotó: Pablo Tosco / MTI/AP/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.