Kémjátszma zajlik a világűrben

Több mint két hónapja követi az egyik amerikai műholdat két orosz szatellit. Az amerikai űrhaderő szerint Moszkva az ő műveleteiket figyelheti meg, sőt adatokat is lophat. Először esik meg, hogy egy ország fenyegetést jelent be az űrben található eszközeivel egy másikkal szemben. Jogilag azonban Moszkva nem vádolható: a nemzetközi jog ehhez hasonló esetekről nem rendelkezik.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 12. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban januárban észlelték először, hogy két orosz műhold, a Cosmos-2542 és 2543 különösen viselkedik, és azonos pályán halad az USA-245 kódszámú amerikai szatellittel. Az orosz műholdak követésekor pedig egyre bizonyosabbá vált, pályájuk nem véletlenszerű, hanem a Roszkoszmosz orosz űrügynökség eszközei követik az amerikait. Washington előbb diplomáciai csatornáin keresztül jelezte aggályait Moszkva felé, és pár napja a The Time magazin be is számolt erről. John Raymond, az amerikai űrhaderő parancsnoka megerősítette a lap értesüléseit, különösnek és aggasztónak nevezve az ügyet, amely szerinte veszélyes helyzetet teremthet az űrben.

A Cosmos-2542-t 2019 végén állította Föld körüli pályára Moszkva, hivatalosan az orosz szatellit rendszerek megfigyelésének céljából. Néhány héttel később az eredeti műholdról egy másik, a Cosmos-2543 vált le, majd a két eszköz elérte az USA-245 pályáját, és 150-300 kilométerről követni kezdte. Az amerikai műhold nem szokványos, polgári célú feladatokat lát el: a Keyhole/Crystal rendszer részeként nagy felbontású képeket készít katonai objektumokról a Föld bármely pontján. Washington szerint az orosz eszközök tanulmányozhatják az amerikai felderítő műholdat, de el is lophatják az általa, szárazföldi központba küldött adatokat. Láthatják, mit figyel meg éppen az amerikai egység. Egyes szakértők szerint arról is lehet szó, hogy Moszkva csak teszteli eszközei képességeit vagy jelez Washingtonnak, hogy megmutassa, mire képes.

Az orosz álláspont más megközelítésű. Moszkva szerint azért beszél az USA űrhadereje újabb űrversenyről, és az amerikai műholdakat ért veszélyről, hogy több pénzt harcoljon ki a washingtoni költségvetésből. A szervezetet tavaly Donald Trump hozta létre önálló haderőként. Raymond nyíltan beszél arról, hogy Kína és Oroszország egyre aktívabb a világűrben, és Washingtonnak fel kell készülnie a versenyre. A haderő büdzséje 15 milliárd dollár lehet.

A helyzet akár nemzetközi precedenst is teremthet; hasonlóra nem volt példa. A jogi hiányosságok szükségszerűvé teszik, hogy részletesen szabályozzák az űrszférát is, amelynek egyre több nemzetközi szereplője van. A világűrben jelenleg több mint kétezer műhold kering Föld körüli pályán. Ebből csaknem ezer darabra teszik az amerikai műholdak számát; Kína közel 300 darabbal rendelkezik. A Roszkoszmosz adatai szerint 2019 végére 92 polgári célú orosz műhold működött, különböző források pedig további 150-170-re teszik a katonai célú szatellitek számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.