Kétszázezres tüntetés Róma gazdaságpolitikája ellen

A tüntetők szerint a kormány által bejelentett beruházási tervek nem elég nagyratörők, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

Magyar Nemzet
2019. 02. 11. 10:57
National trade union demonstration
Több munkát délen, kevesebb dumát! – áll a Luigi Di Maiót ábrázoló plakáton Fotó: MTI/EPA/CLAUDIO PERI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős, egyes források szerint több mint kétszázezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányától. A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt is részt vett, ám a francia sárgamellényes mozgalom olaszországi támogatói az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást. Ők – francia „testvéreik” példájára – az Európai Unióból való távozást, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni – emlékeztetett az MTI.

A tüntetők, akik közül a távolabb lakók a szakszervezetek támogatásával menetrend szerinti vonatokkal és 12 különvonattal, 1300 busszal, diszkont-légitársaságok járataival és kompokkal utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára. Emellett bírálták a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetését, ugyanis a szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat, továbbá nem szolgálja hatékonyan a szegénység elleni harcot sem. A tüntetők szerint a kormány által bejelentett beruházási tervek nem elég nagyratörők, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak. A megmozduláson a The Local hírportál olasz kiadása szerint nem történt rendbontás.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 millió munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összessé­gében százmilliárd euróval csökkentek Olaszországban. Hozzátette: már ősszel figyelmeztettek arra, hogy a kormány intézkedései recesszióba fogják sodorni Olaszországot, és azóta csak tovább romlott a helyzet.

Több munkát délen, kevesebb dumát! – áll a Luigi Di Maiót ábrázoló plakáton
Fotó: MTI/EPA/CLAUDIO PERI

– A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk – hangoztatta Annamaria Furlan, a második legnagyobb érdekképviseleti szövetség, a CISL vezetője. Olaszország bruttó hazai terméke (GDP) 2018 negyedik negyedében az export lassulása miatt visszaesett, ami technikai recesszióba taszította a gazdaságot. A The Local arra is rámutat, hogy az olasz szakszervezetek nem nézik jó szemmel Luigi Di Maio munkaügyi miniszter és kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjének barátkozását a francia sárga mellényesekkel, mondván, otthon bezzeg nincs ideje találkozni az ellenzékkel.

A kormány a távirati iroda szerint kritikus hangvételben reagált a tüntetésre. – Furcsa, hogy a szakszervezetek tiltakoznak a nyugdíjreformunk ellen, amely több százezer embernek teszi lehetővé, hogy korábban vonuljon nyugdíjba – jegyezte meg Di Maio, aki szerint az alapjövedelem hatásos eszköze lesz a szegénység elleni küzdelemnek, és ezt értékelniük kellene a szakszervezeteknek.

Versengő kormánypártok

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga mérte össze az erejét a közép-olaszországi Abruzzóban tegnap jóval lapzártánk utánig tartó előre hozott tartományi választásokon, amely a tartományon túlmutató, fontos próbatétel a két olasz kormánypárt számára – eredménye ugyanis támogatottságuk fokmérője is lesz, írja az MTI. Az M5S a tavalyi parlamenti választásokon 40 százalékot szerzett Abruzzóban, miközben a Liga 13,8-at tudott felmutatni. Azóta azonban a közös kormányt alakító két párt ereje jelentősen megváltozott: a Liga az országos felmérésekben jóval 30 százalék fölé emelkedett, maga mögé szorítva az M5S-t, amelynek népszerűsége közel egy év alatt 25 százalékra csökkent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.