Kettős öngyilkos merényletet hajtottak végre Bagdadban

Az elkövetők az iraki főváros zsúfolt piacán robbantották fel magukat, legalább 28-an meghaltak.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 15:55
null
Bagdad, 2021. január 21. Öngyilkos pokolgépes merénylet helyszínén a biztonsági szolgálat emberei a bagdadi Tajarán téren mûködõ piacon 2021. január 21-én. A piacon két öngyilkos merénylõ robbantott bombát, legalább huszonnyolc ember életét vesztette, több mint 70 megsebesült. MTI/AP/Hadi Mizban Fotó: Hadi Mizban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős öngyilkos merényletet követtek el Bagdadban, amelynek során legalább huszonnyolcan meghaltak és több mint hetvenhárman megsebesültek. A támadás Irak fővárosának központjában, a zsúfolt Tajarán téri piacon történt. Sok sebesült állapota továbbra is válságos, így a halottak száma vélhetően tovább emelkedik.

Bagdad, 2021. január 21.
A biztonsági szolgálat emberei és civilek a bagdadi Tajarán téren működő piacon, ahol két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, legalább huszonnyolc ember életét vesztette, több mint hetven megsebesült
MTI/AP/Hadi Mizban

Iraki katonai források két, robbanóövet viselő elkövetőt említettek. Jahja Raszúl, a hadsereg egyik szóvivője azt nyilatkozta, a merénylők a biztonsági erők elől menekülve robbantották fel magukat – közli az MTI.

Az első merénylő a piactérre érkezve rosszullétet színlelt, és segítségért kiáltott, aminek következtében az emberek gyülekezni kezdtek körülötte – ekkor robbantotta fel magát. A második elkövető ezután érkezett a helyszínre motorkerékpárral, és szintén felrobbantotta magát – részletezi a CNN amerikai híroldal.

– A Bagdad ártatlan állampolgárai ellen elkövetett kettős robbantás megerősíti, hogy egyes sötét csoportok népünk békéjének megakadályozására törekszenek. Szilárdan ellenállunk a gazemberek próbálkozásainak, amelyekkel tönkre akarják tenni országunkat

– jelentette ki Barham Szálih, Irak elnöke.

A támadást egyelőre semmilyen csoport nem vállalta magára, ám az öngyilkos merényletek mögött általában szélsőséges iszlamisták állnak, például az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet – emeli ki az al-Dzsazíra hírcsatorna.

– Ezek a típusú támadások az Iszlám Államra jellemzőek, hiszen a szervezet tagjai több öngyilkos merényletet követtek már el Bagdad zsúfolt területein

fejtette ki Szadzsád Dzsijjad Irak-szakértő, aki azt is elmondta, a kormányt már többször figyelmeztették rá, hogy az ISIS továbbra is aktív.

– Az irakiak számára ez egy aggasztó fejlemény, amely megrendíti a bizalmat a biztonsági erőkben, és tovább növeli a geopolitikai, a gazdasági és a járványügyi helyzetből egyébként is adódó feszültséget

– tette hozzá.

Irakban 2017 végén hirdették ki az Iszlám Állam legyőzését, és bár a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, a fővárosban és környékén nagy mértékben javult azóta a biztonsági helyzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.