Kevésbé népszerű a Nép szolgája

Szűk két héttel az ukrajnai parlamenti választások előtt – és több hónapon át tartó népszerűség-növekedés után – csökkenni kezdett Volodimir Zelenszkij elnök pártjának támogatottsága. Ugyanakkor némileg váratlanul, új erőre kaptak Petro Porosenko és Julija Timosenko pártjai.

2019. 07. 09. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lehető legrosszabbkor kezdett lejtmenetbe az új ukrán államfő mögött álló párt, a Nép szolgája. A biztos szavazók között 41,6 százalékon áll Volodomir Zelenszkij elnök pártja, noha másfél hete még 43 százalék fölött mérték, de volt olyan is, hogy már az 50 százalékot ostromolta. Ehhez képest, ha folytatódik ez a negatív tendencia, a választások napján, július 21-én akár 40 százalék alatt maradhat Volodimir Zelenszkij zöld színekben pompázó pártja. Megerősítette második helyét az oroszbarát Ellenzéki Platform – az Életért politikai tömb, amely két százalékot erősödve, pillanatnyilag 13,7 százalékon áll. Mögötte viszont nagy a tülekedés, három párt is verseng a képzeletbeli dobogó legalsó fokáért.

Most éppen Petro Porosenko leköszönt államfő új képződménye, az Európai Szolidaritás a harmadik, 8,5 százalékos támogatottsággal, miközben pár hete már az ötszázalékos bejutási küszöb megugrása sem tűnt biztosnak. Gyengült viszont Julija Timosenko korábbi miniszterelnök pártjának, a Batykivscsinának (Haza) a támogatottsága (7,7 százalék), egyúttal szintén visszaesett Szvjatoszlav Vakarcsuk, a Munkácson született közönségkedvenc énekes vezette Holosz (Hang) párt népszerűsége (7,5 százalék). Egy héttel ezelőtt az előbbi pártot két, utóbbit egy százalékponttal mérték magasabban. A felsoroltakon kívül más szereplőknek aligha lesz esélyük bejutni a 450 fős kijevi törvényhozásba. Ám pártlistás alapon csak a helyek felét osztják ki, 225 mandátum az egyéni választókerületek győzteseit illeti meg. Teljes azonban így sem lesz a kijevi Rada, mert az elcsatolt Krímen és a felkelők uralta donbászi térségben nem tartanak választásokat, így azok a helyek betöltetlen maradnak. A 2014-es választásokkor ez ugyanígy történt, s az ukrán parlament azóta sem nyúlt ehhez a kényes kérdéshez.

Mindeközben a választási kampány itteni mércével mérten viszonylag csendesen csordogál. Elképzelhető, hogy a legvégére, a kampányfinisre tartogatják puskaporukat a szereplők. De az orosz kártya azért előkerült. Volodimir Zelenszkij azt üzente Vlagyimir Putyinnak, hogy orosz és ukrán televíziós csatornák közötti tévéhíd helyett inkább ők ketten üljenek le egymással tárgyalni, írta a távirati iroda. Az ukrán államfő kijelentésének előzménye, hogy az orosz elnök lányának keresztapja, a Putyinhoz közel álló Viktor Medvedcsuk ellenzéki ukrán politikus érdekeltségébe tartozó NewsONE hírtelevízió és az Ukrajnában tiltólistán szereplő Rosszija TV azt tervezte, hogy július 12-én – tévéhidat létesítve – közös vitaműsort szentelnek a két szomszédos ország között drasztikusan elmérgesedett viszonynak. Zelenszkij szerint, ha valakiknek beszélni kellene, az ő és orosz kollégája, de ajánlja még partnernek Donald Trump amerikai elnököt, Theresa May brit kormányfőt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia államfőt, helyszínnek pedig Minszket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője válaszul közölte, még tanulmányozniuk kell Zelenszkij javaslatát, de egyáltalán nem biztosak abban, hogy van perspektívája a tárgyalások folytatásának. Közben a NewsONE televízió tudatta, hogy eláll a tévéhíd ötletétől. A műsorról azért kényszerültek lemondani, mert politikai nyomást gyakoroltak a tévécsatornára, újságíróik számtalan életveszélyes fenyegetést kaptak. Ráadásul a főügyészség eljárást indított a csatorna gazdái ellen.

Zelenszkij elnökké választása után sokan azt gondolták, érdemi változás történhet a 2014-es kijevi események miatt egymással élesen szembekerült két ország viszonyában, de egyre inkább úgy fest, minden marad a régiben. Érdemi elmozdulás a kelet-ukrajnai konfliktusban sem következett be, sőt az elmúlt hetekben még intenzívebbé váltak a harcok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.