Kiemelt uniós cél maradt a Nyugat-Balkán integrációja

– A koronavírus-válság kellős közepén a tagállami vezetők időt szakítanak arra, hogy a nyugat-balkáni kollégáikkal tárgyaljanak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos üzenet, miszerint a Nyugat-Balkán integrációja igenis az európai politika prioritásai között szerepel – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Várhelyi Olivér a mai, EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó margóján. Az Európai Bizottság magyar tagja szerint a bővítési és szomszédságpolitika talán az egyetlen politikája az új bizottságnak, amit a járványhelyzet nem tudott legyőzni. A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos a Magyar Nemzetnek beszélt arról is: sok pozitív üzenetet kap a nyugat-balkáni országok részéről, amiért az unió kézzelfogható segítségben részesíti a koronavírussal szintén küzdő régiót.

2020. 05. 06. 6:16
null
A magyar biztos próbált gyorsan cselekedni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó forgatókönyvét a súlyos járványhelyzet kissé átírta: a zágrábi helyszín helyett az uniós tagállamok vezetői virtuálisan, videókonferencián ülnek össze nyugat-balkáni kollégáikkal. Az EU bővítési politikájának szempontjából azonban mi sem változott, az új Európai Bizottság továbbra is prioritásként tekint a térség uniós integrációjára. Utóbbiról a Magyar Nemzetnek Várhelyi Olivér, a testület magyar tagja, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos beszélt.

– Ne feledkezzünk meg arról, hogy az eredeti időpontban, az eredeti résztvevőkkel rendezik meg a csúcstalálkozót. A koronavírus-válság kellős közepén a tagállami vezetők időt szakítanak arra, hogy a nyugat-balkáni kollégáikkal tárgyaljanak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos üzenet, miszerint a Nyugat-Balkán integrációja igenis az európai politika prioritásai között szerepel – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság magyar tagja. A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos ismertette: a mai csúcstalálkozón két témáról egyeztetnek majd a vezetők, ezek egyike a válságkezelésben folytatott együttműködésnek a mikéntje. – Egy kontinensről beszélünk, a vírus pedig nem ismer határokat, így Európának is elemi érdeke, hogy a szóban forgó országok velünk szinkronban végezzék a válságkezelést. A közegészségügyi, és az ehhez szorosan kapcsolódó gazdasági jellegű válságkezelést is össze kell hangolnunk – hangsúlyozta Várhelyi, a csúcstalálkozó második kulcskérdéseként a régió gazdasági akciótervét említve.

A magyar biztos próbált gyorsan cselekedni
Fotó: Kurucz Árpád

– Először bemutattuk az új metodológiát, majd zöld jelzést kaptak az észak-macedón és albán csatlakozási tárgyalások, most pedig a bizottság egy ambiciózus gazdaságfejlesztési akcióterv elkészítésére kap mandátumot – fogalmazott a biztos, hozzátéve: nagyon pozitív, hogy az unió törekszik a megerősített gazdasági jelenlétre, illetve a reformok támogatására a térségben. – A bővítési és szomszédságpolitika talán az egyetlen politikája az új bizottságnak, amit a járványhelyzet nem tudott legyőzni – tette hozzá Várhelyi Olivér.

Kérdésünkre, hogy a Nyugat-Balkánon miként értékelték az unió részéről nyújtott járványügyi segítséget, a biztos elmondta: ő maga kizárólag pozitív tartalmú, köszönetnyilvánító üzeneteket kapott. – Nem egy absztrakt, kézzel meg nem fogható segítségről beszélünk, hanem ténylegesen az emberek megmentését célzó programot hajtunk végre a Nyugat-Balkánon. Mára mindenhova visszük a szükséges felszereléseket, maszkokat, védőruhákat, teszteket és lélegeztetőgépeket. És a továbbiakban is vinni fogjuk még – fogalmazott. – Én a segítségnyújtásban vagyok érdekelt. Rám szolgálatot bíztak erre az öt évre. Arra törekszem, hogy mindenki meg tudjon felelni a válság okozta kihívásoknak, legyen szó akár a bővítés célországainak kormányairól vagy a tagállami kormányokról. Én jelenleg ennek szentelem minden energiámat” – fűzte hozzá Várhelyi Olivér, aki beszélt arról is: a járvány elején, bár valóban volt némi megtorpanás az európai válaszreakciókban, azóta mindenki felnőtt a feladathoz. – Eleinte mindenki kereste, miként is lehetne lépni a kialakult, valóban példátlan helyzetben. Igyekeztem a leggyorsabban cselekvő biztosok egyike lenni! – húzta alá az Európai Bizottság magyar tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.