Kim Dzsong Unt segíthette a Huawei

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a The Washington Post információit, a kínai óriásvállalat pedig közleményben tagadta, hogy üzleti kapcsolatokat ápolna Észak-Koreával.

2019. 07. 23. 17:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segítséget nyújthatott Észak-Korea egyik kereskedelmi mobilhálózatának kiépítésében és üzemeltetésében a Donald Trump amerikai elnök által feketelistára tett, majd később onnan levett Huawei, legalábbis ezt állítja kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a The Washington Post. Az amerikai napilap szerint a kínai telekommunikációs óriáscég a Panda International Information Technology nevű, szintén kínai állami vállalattal áll partneri kapcsolatban, és az észak-koreai munkálatokat a Panda végzi. Ennek köszönhetően az Észak-Korea ellen hozott amerikai szankciókat megsértő Huawei szerepe rejtve maradt, de legalábbis nehezen kibogozható. Az óriáscég egyébként amerikai technológiát és alkatrészeket használ, emlékeztetett a távirati iroda.

Az együttműködést alátámasztó dokumentumokat a Huawei egyik volt munkatársa adta át az amerikai lapnak. Az informátor – retorziótól tartva – kifejezetten kérte neve elhallgatását. A riportból az is kiderül, hogy a Huawei a belső vállalati dokumentumokban bizonyos kódokkal hivatkozott egyes országokra, mint például Észak-Koreára, Iránra vagy Szíriára. Az A9 Észak-Koreának felel meg. A cikk arra is kitér, a Huawei és a Panda 2016 első felében ürítették ki phenjani irodáikat, mivel akkor erősebb nemzetközi szankciók léptek érvénybe Észak-Koreával szemben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a lap információit, a kínai óriásvállalat pedig közleményben tagadta, hogy üzleti kapcsolatokat ápolna Észak-Koreával.

Közben a The Korea Heralds arról írt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető komoly problémákkal találta szemben magát az amerikaiakkal való, a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások phenjani delegációjának felállításakor. Többek között ez a fő oka annak, hogy nem történt semmilyen lépés az ügyben azóta, hogy Trump június végén látogatást tett a két Korea közötti demilitarizált övezetben. Akkor a két vezető abban állapodott meg, két-három héten belül hozzálátnak az atommentesítés feltételrendszerének kidolgozásához. Kim azonban a lehető legjobb delegációt akarja a tárgyalóasztalhoz küldeni, nehogy még egyszer olyan eredménytelenül végződjön egy találkozó, mint február végén a vietnami Hanoiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.