Kína-ellenes európai fellépést sürget Berlin

Újabb lépésben támadja Pekinget a német kormány, most az uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár hirdetett közös, Kína-ellenes fellépést. Michael Roth napokkal azt követően írta meg kemény hangvételű publicisztikáját a Der Spiegelnek, hogy Heiko Maas külügyminiszter a Peking-párti hongkongi kormányt büntette.

Buzna Viktor
Forrás: SCMP, Magyar Nemzet2020. 08. 04. 6:14
German FM Maas and his Chinese counterpart Yi meet in Berlin
German Foreign Minister Heiko Maas and Chinese Foreign Minister Wang Yi hold a joint news conference in Berlin, Germany, February 13, 2020. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC2UZE9Q2DV1 Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit tehet az Európai Unió annak érdekében, hogy egy látszólag egyre erősebb kígyóval szemben ne bénuljon meg úgy, mint a közmondásos nyúl? Egyértelmű a válasz: sürgősen határozottabb európai cselekvésre van szükségünk a Kínával folytatott kapcsolataink során. Az EU-nak Kínával szemben magabiztosabban kell fellépnie és egy nyelvet kell beszélnie – fogalmazott a Der Spiegel hasábjain Michael Roth külügyi államtitkár. Ezzel napokon belül másodszor támadta nyilvánosan Berlin Kínát, pénteken Heiko Maas külügyminiszter bejelentette: megszakítja kiadatási együttműködését Hongkonggal, miután a Peking-párti kormány a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztotta a szeptemberen esedékes választásokat. A demokráciapárti aktivisták és nemzetközi támogatóik ugyanis túlzottnak tartják a lépést, különösen miután júliusban hatályba lépett a tüntetéseket drasztikusan korlátozó nemzetbiztonsági törvény. Miután az új jogszabályra hivatkozva a hongkongi kormány több, külföldre utazott aktivistára adott ki körözést számos nyugati ország döntött úgy, hogy megszakítja kiadatási egyezményét a Peking-párti kormánnyal.

Berlin politikáját az elmúlt hetekben kiemelt figyelem kísérte, mivel látványosan késlekedett engedni az Egyesült Államok nyomásgyakorlásának. Az angolszász országok közössége összehangoltan, egyre drasztikusabb lépésekkel támadta Kínát, Nagy-Britannia például hosszú évek után végül úgy döntött, kizárja az 5G infrastruktúra-fejlesztéséből a Huawei kínai távközlési óriást. Washington nem titkolt szándéka, hogy visszaszorítsa ázsiai riválisát, s ennek érdekében egyre elszántabb lépéseket tesz. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter július végén tett, londoni látogatása során átfogó, nemzetközi koalíciót hirdetett.

Németország azonban egyelőre nem reagált a washingtoni külügy tervére sem, miután Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője egy Peking-ellenes széleskörű nemzetközi koalíció összehívására szólított fel. Ahogyan arról korábbi cikkünkben is írtunk, kérdéseket vetett fel Heiko Maas bejelentésének rejtett szándéka: nem volt ugyanis egyértelmű, hogy a hongkongi kormány ellen tett pénteki lépéssel elsősorban Pekinget büntette a német külügy, vagy inkább türelmetlenkedő nyugati szövetségeseit akarta megnyugtatni.

Heiko Maas német külügyminiszter kínai kollégájával februárban

A német külügyi államtitkár, Michael Roth véleménycikke azonban arra utal, hogy Berlin elkötelezte magát a diplomáciai offenzívában partner országok mellett. Roth a koronavírus-járvány világpolitikára gyakorolt hatásával kezdi írását, mint fogalmaz: a koronavírust nem érdekli az ideológia vagy a geopolitika, ám a pandémia már régóta katalizátora a nagyhatalmak közötti versengésnek. Éppen ezért a politikus szerint Európának rugalmasabbá kell válnia, és sürgősen meg kell fogalmaznia Kínával szemben képviselt álláspontját.

Roth szavait alátámasztja a Magyar Nemzetben nem régen megjelent elemzés, ami Peking a járványt követő diplomáciai fordulatát vetíti előre. Magyarország korábbi pekingi nagykövete, Kusai Sándor lapunknak elmondta, Kína a stratégiaalkotás időszakához érkezett, erre utal a Kínai Kommunista Párton belül kiéleződött vita, illetve a vélemények nyilvános ütköztetése az egyébként korlátozott helyi nyilvánosságban. Peking változó külpolitikájára utal, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök diplomáciai gondolatait elemző kutatóintézetet hozott létre a külügyminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.