Kirekesztő a nő és férfi kifejezés a svéd központi egészségügyi portál szerint

A Baleár-szigetek anticovid-biztosítást kínál a turistáknak; Egy civil szervezet szerint nem biztonságos a virtuális tér az LMBTQ közösségnek. Száz nap választhatja el Spanyolországot a nyájimmunitástól; Kerülendő a nő és a férfi kifejezés a svéd központi egészségügyi portál szerint.

Forrás: Mediaworks2021. 05. 11. 12:46
Mndoki Adrienn; Szelei Menyhrt
Paszab, 2020. prilis 6. Mndoki Adrienn s Szelei Menyhrt felhzzk a karikagyrt Tajthy Pter polgrmester, anyaknyvvezet eltt Paszabon, a tjhzban kialaktott hzassgkt teremben 2020. prilis 6-n. A budapesti Mndoki Adrienn s Szelei Menyhrt a koronavrus-jrvny ellenre sem akartk a hzassgktsket nyr vgre, vagy szre halasztani, ezrt a fvros helyett mshol kerestek lehetsget. gy talltak r az 1200 lakos kis szabolcsi falu polgrmesterre, aki mivel anyaknyvvezet is elvllalta a fiatalok sszeadst a maximlis egszsggyi vintzkedsek betartsval, mindenki szmra ktelez szjmaszkban. MTI/Balzs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anticovid-biztosítást kínál a turistáknak a Baleár-szigetek

A spanyol régió kormánya ingyen hazaszállítást biztosít azoknak a nyaralóknak, akik koronavírussal fertőződnek meg a szigeteken töltött nyaralásuk idején. Ezzel a tervvel nemcsak a külföldi, hanem a belföldi turistákat is igyekeznek magukhoz édesgetni idén nyáron. A baleár elnök, Francina Armengol a héten Berlinbe látogat, hogy a szigeteket biztonságos úticélként népszerűsítse. Ez lesz az idei első európai útja, melynek során bemutatja a szigetek szállodáinak, apartmanjainak anticovid-protokollját az idei turistaszezonra. Ennek része a nyaralóknak szóló anticovid-biztosítás is.

Forrás: lavanguardia.com

Szerző: Tóth Brigitta

Egy civil szervezet szerint már a virtuális tér sem biztonságos az LMBTQ közösségnek

Az LMBTQ közösséget támogató szervezet, a GLAAD szerint az LMBTQ közösség tagjai nincsenek biztonságban az öt legnagyobb közösségi média felületein, mert ezeken gyűlöletbeszéd és zaklatás célpontjává válnak. A GLAAD a Facebook-on, Instagramon, TikTokon, Twitteren és a Youtube-on vizsgálta az LMBTQ emberek kiberbiztonságát, de az elemzés kritériumai szerint mind az öt platform megbukott a vizsgán. A GLAAD részletes elemzésben ismerteti, hogy milyen változtatásokat javasol platformonként, a tartalmak és a felhasználók szisztematikus ellenőrzésére és szabályozására.

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga közelmúltbeli felmérése szerint az LMBTQ emberek 64 százaléka számolt már be ellene irányuló gyűlöletről és zaklatásról, míg a muzulmánok körében ugyanez „csak” 46 százalék volt, a zsidó vallásúaknál „csak” 36 százalék és „mindössze” 33 százaléknyi támadás éri Amerika fekete, latin és ázsiai származású lakosait.

Forrás: nbcnews.com

A spanyol kormányfő szerint száz nap választja el Spanyolországot a nyájimmunitástól

„Száz nap választja el Spanyolországot a nyájimmunitástól” – nyilatkozta hétfőn Pedro Sánchez spanyol kormányfő Görögországban, Kyriakos Mitsotakis miniszterelnökkel tartott találkozója után. Szerinte a jelenlegi oltási adatok optimizmusra adnak okot, ugyanis a felnőtt lakosság harmada már megkapta valamelyik oltóanyag első adagját.

Pedro Sánchez azért járt Görögországban, hogy megerősítse a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat, előremozdítsa a kereskedelmi megállapodásokat és olyan közös problémákról egyeztessenek, mint például a migrációs válság.

Forrás: europapress.es

Szerző: Tóth Brigitta

Kirekesztőnek véli a nő és férfi kifejezést a svéd egészségügyi portál

Kerülendő a nő és a férfi kifejezés a svéd központi egészségügyi portál ajánlása szerint. A honlapon egészségüggyel, gyógyítással és prevencióval kapcsolat információk is megtalálhatóak arról, hogy hogyan lehet nemsemlegesen írni egészségügyi kérdésekről.

Az oldal azt írja, hogy az egészségügyben is befogadónak és megerősítőnek kell lennie a megfogalmazásoknak. Hozzáteszik, hogy „folyamatosan figyelnünk kell azokra a szavakra és megfogalmazásokra, amelyek kirekesztőek és ítélkezőek. Az oldal szerint sok esetben egyszerűen kihagyhatóak, vagy átírhatóak a nemspecifikus szavak, például „helyesen” úgy mondhatjuk, hogy sokan nyugtalanok a szülés előtt, ahelyett, hogy sok nő nyugtalan a szülés előtt. Vagy minden évben közel tízezer fő kap prosztatarákot Svédországban, tízezer férfi helyett.

Forrás: Fria Tider

Szerző: Bugnyár Zoltán

(A borítóképen Mándoki Adrienn és Szelei Menyhért felhúzzák a karikagyűrűt Tajthy Péter polgármester, anyakönyvvezető előtt Paszabon, a tájházban kialakított házasságkötő teremben 2020. április 6-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.