Kitoloncolási ügy okozhat törést a bécsi kormányban

Egyelőre nem vezet kormányzati válsághoz, de feszültséget teremthet Ausztriában a két koalíciós párt, a jobboldali Osztrák Néppárt, illetve a zöldek bevándorlási kérdésekben kialakult nézeteltérése.

2021. 02. 05. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legújabb vitát az váltotta ki, hogy a múlt héten két családot toloncoltak ki Ausztriából, egy ötéves kislányt és 12 éves lánytestvérét édesanyjukkal együtt Grúziába, egy húszéves egyetemista lányt szüleivel együtt Örményországba küldtek haza. A Falter nevű hetilap beszámolója szerint

a grúz család éppen vacsorázni készült, amikor a bevándorlási hivatal négy munkatársa bekopogott bécsi otthonuk ajtaján,

s felszólították őket, hogy fél óra alatt csomagoljanak össze, mert kitoloncolási központba szállítják őket. A lányok anyja 2006-ban érkezett először Ausztriába, ahol menedékjogért folyamodott. Kérelmét minden fellebbviteli szinten elutasították, összesen négy évet tartózkodott illegálisan az országban, a hatósági felszólítások ellenére azonban nem volt hajlandó elhagyni Ausztriát már ott született lányaival.

A kormánypárti zöldek, az ellenzéki szociáldemokraták és a szintén ellenzéki, liberális Neos párt, illetve jogvédők elsősorban a gyermekekkel szembeni bánásmódot kifogásolják.

– Sosem jártak grúziai iskolába, nem tudnak grúzul olvasni vagy írni. Tönkreteszik a jövőjüket

– nyilatkozta ­Wilfried Embacher menekültügyekkel foglalkozó jogász. – Szomorúak vagyunk, és fel vagyunk háborodva – mondta a Heute napilapnak a bécsi Stubenbastei Gymnasium egyik tanára, ahová a 12 éves Tina járt. A lányról elmondta: beilleszkedett a társadalomba, és anyanyelvi szinten beszéli a németet.

A kitoloncolás tényére az iskola tanulói és tanárai hívták fel a közvélemény figyelmét, s online petíciót is indítottak, amelyben követelik hazahozatalukat. A deportálás napján mintegy ­százötvenen tiltakoztak a bécsi repülőtér közelében. Bár a néppárt irányítása alatt álló belügyminisztériumnak lett volna lehetősége humanitárius szempontokra hivatkozva megakadályozni a kitoloncolást, nem élt ezzel a lehetőséggel. – A hatályban lévő menekültügyi eljárásokat le kell folytatni, az elutasított menedékkérőket rendezett módon hazaszállítani – közölte Harald Mahrer néppárti politikus.

Karl Nehammer belügyminiszter a szülők felelősségét hangsúlyozta, akik megszegték Ausztria törvényeit

– Nem fordulhat elő, hogy tökéletesen beilleszkedett fiatalokat egyszerűen kiveszünk az iskolából. Olyan diákokról van szó, akik nem ismerik származási országukat, és nem beszélik az ottani nyelvet – háborgott ugyanakkor Rudolf Anschober zöldpárti egészségügyi miniszter. Főnöke, Werner Kogler pártvezető-alkancellár embertelennek és felelőtlenségnek nevezte a deportálásokat.

Sajtóelemzések szerint az ügy töréshez vezethet a koalíciós társak között. A tavaly januárban hivatalba lépett koa­líció pártjai között létrejött megállapodás a migrációs kérdésekre ugyan nem vonatkozik, a parlamenti szavazásokon a zöldek maradhatnak bevándorláspárti álláspontjuknál, de mégis nagy a feszültség. Tavaly szeptemberben az is bírálatot váltott ki a zöldek részéről, hogy Ausztria nem akart befogadni menedékkérőket azok közül, akik a leszboszi menekülttábor felgyújtása után fedél nélkül maradtak.

Az elemzések arról is szólnak, hogy

a járványkezelés miatt eddig a háttérbe szorultak a konfliktusok, de ezek most előtérbe kerülhetnek.

– A zöldek megalázva érezhetik magukat. A párt nagy nyomás alá került. A bevándorlás ügye nagy károkat okozhat nekik – mondta az AFP hírügynökségnek Thomas Hofer politikai elemző. E mondatokat a felmérések is alátámasztják: a koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámát követően még 18-19 százalékos támogatottságnak örvendő zöldek népszerűségre az utóbbi hónapokban 11-14 százalékra csökkent.

A zöldek azonban egyelőre nem kívánnak kormányválságot előidézni: a szociáldemokraták és a Neos kezdeményezésére összehívott tegnapi rendkívüli parlamenti ülésen a deportált lányok hazahozatalát sürgető határozat ellen készültek szavazni. Sigrid Maurer zöldpárti frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy

az ellenzék csupán politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből,

a zöldek viszont eltökéltek abban, hogy a kormány dolgozzon ki egy, a gyermekek védelmét előtérbe helyező törvényjavaslatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.