Kizárja a békülés lehetőségét a Navalnij-ügy

Az orosz ellenzéki vezetőt 2023-ig biztosan sikerült eltüntetni a politikai életből. De ennek ára van.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 02. 03. 18:36
NAVALNIJ, Alekszej
Moszkva, 2021. február 02. A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án. A rendkívüli rendõri készültség mellett tartott tárgyaláson dõl el, hogy letöltendõvé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidõre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. MTI/AP/Moszkva városi bírósága Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetések nélkül, papírforma szerint zárult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ügyének újabb felvonása: a hatóságok beváltották a fenyegetésüket, és a kedden ülésező bíróság a politikus korábbi feltételes büntetését ténylegesen letöltendő börtönbüntetésre változtatta. Navalnij három és fél év börtönt kapott, ami a már őrizetben töltött ideje figyelembevételével két és fél év szabadságvesztést jelent. Hiába tiltakozott Moszkvában és országszerte több ezer ember és a bíróság épülete elé kivonuló több mint húsz külföldi diplomata, ez az ítéletre nem volt hatással.

A fellebbezéssel még eltelhet némi idő, de a végeredményen ez már aligha fog változtatni. A Kreml előtt egyetlen cél állhatott: kiiktatni Navalnijt a politikai térből és az őszi parlamenti választásokból. Az eljárás nem volt elegáns, de az eredmény a lényeg, azt pedig elérték: Oroszország legismertebb ellenzéki vezetője jelen állás szerint 2023 őszéig börtönben marad. Moszkvának azonban még ez sem lehet elég, hiszen a szabadulása kockázati tényezőt jelentene a 2024-es elnökválasztáson, amin Vlagyimir Putyin ismét indulhat a tavalyi alkotmánymódosításnak köszönhetően. Navalnij ellen újabb büntetőügyeket készítenek elő, amelyek további hosszú évekre rács mögé kényszeríthetik az orosz ellenzék legismertebb figuráját.

– Ide mutatom, te pedig majd meglátod a tévében – mondta a bíróságon Navalnij, miközben szívecskét rajzolt a feleségének.

A Navalnij elleni ítéletnek azonban volt egy másik, legalább ennyire fontos célja is: elbizonytalanítani az elégedetleneket, és megakadályozni a tüntetések terjedését, főleg a választások évében.

– Ebben a büntetőügyben nem is az a lényeg, hogy mivel zárul majd rám nézve, bebörtönöznek-e vagy sem, mert engem bebörtönözni nem nehéz

– mondta a bíróságon Alekszej Navalnij. – A lényeg, ami miatt ez az egész történik, az a lehető legtöbb ember megfélemlítése. Ez így szokott működni: leültetnek egyetlen embert, hogy aztán milliók éljenek félelemben. Én azonban bízom benne, hogy ez nem fog félelmet kelteni. Ez nem az erő demonstrációja. A speciális alakulatok, a bírósági ketrec – ez pusztán a gyengeség demonstrációja – érvelt a politikus.

Kedd esti tüntetések a bíróság épülete előtt

Vajon volt-e terve Alekszej Navalnijnak a visszatérése utánra? – tette fel a kérdést lapunk januárban, a börtönökben tíz, illetve huszonhét évet eltöltött Mihail Hodorkovszkijhoz és Nelson Mandelához hasonlítva az ellenzéki politikust. Kérdés, hogy sikerül-e a híveinek napirenden tartani az ügyét, egyre növekvő elégedetlenséget generálva az emberekben. Felmérések szerint 2020 végére Navalnijjal már az orosz lakosság húsz százaléka szimpatizált, miközben egy évvel korábban még csak fele annyian támogatták.

Az is biztos, hogy Navalnij ügye tovább terheli Moszkva 2014 óta egyébként is mélyponton lévő nemzetközi kapcsolatait, és gyakorlatilag kizárja rövid távon a békülés lehetőségét. Kedd este olyan globális vezetők követelték Navalnij „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátást”, mint Angela Merkel, Boris Johnson, Emmanuel Macron vagy az Egyesült Államok frissen kinevezett külügyminisztere, Antony Blinken. Csütörtökön utazik Oroszországba Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főmegbízottja. Bár az eredetileg tervezett témák Nyugat-Afrikát, a Közel-Keletet és Hegyi-Karabahot érintették volna, az Európai Külügyi Szolgálat tájékoztatása szerint a fejlemények után éppen Navalnij lesz a tárgyalások egyik fő pontja. És ez az, amire jelenleg az orosz ellenzék épít: bárkivel is találkozzon a jövőben Putyin vagy az orosz külügy, váljon az orosz ellenzéki vezető ügye megkerülhetetlenné az egyeztetéseken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.