Konszolidáció húsz év alatt

Unalommal vegyes csodálkozással reagált az oroszok többsége 1999. augusztus 9-én arra, hogy Borisz Jelcin elnök egy éven belül már a harmadik miniszerelnök-jelöltet nevezte meg, miközben a leváltott kormányfő, Szergej Sztyepasin alig három hónap után, könnyekkel a szemében búcsúzott kabinetjétől. Az új választott neve akkor még ismeretlenül hangzott a politikában, de Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin az elmúlt két évtizedben bebiztosította hatalmát a Kremlben és a világ legnagyobb országában.

Mártonffy Attila
2019. 08. 09. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap volt húsz esztendeje, hogy Borisz Jelcin akkori államfő egy titkosszolgát választott az összeroskadt szovjet birodalom romjain sarjadó Oroszországi Föderáció miniszterelnökévé. Bár Vlagyimir Putyin volt KGB-tisztként, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójaként és a föderáció Biztonsági Tanácsa titkáraként korábban is jól ismert, befolyásos személyiség volt hírszerzési körökben, nevét a nagypolitikában csak kevesen emlegették – foglalkozásából adódóan a háttérben dolgozott. Olyan kevesen ismerték, hogy 1999 augusztusában egy közvélemény-kutató sem tett volna tétként egyetlen üveg vodkát sem arra, hogy a félénk, hideg tekintetű, esetlen mozgású férfi több szerencsével jár, mint elődei – idézi a kor felfogását a Focus Online német hírportál elemzése. Minthogy az is kétséges, hogy az akkor csupán 46 éves, alacsony növésű ex-KGB-s maga meg lett volna győződve arról, sikerek fűződnek majd a nevéhez. Nem nagyon volt oda a kinevezésért, s barátai visszaemlékezései szerint Putyin szívesebben lett volna a Gazprom elnöke, semmint hogy egy nagyhatalmat irányítson.

Mindenesetre Putyin bírta Jelcin teljes bizalmát, aki ráadásul az utódját látta benne az elnöki székben. Az oroszokat sokként érte a hír, hiszen a pártfogolt neve addig kizárólag az FSZB igazgatójaként merült fel, tevékenységéről a nyilvánosság semmit nem tudott. Kinevezésének körülményeit homály fedi, ám a Der Spiegel német hírmagazin szerint gyanítható, Putyin csúcsra vezető útját előre megtervezték. A már nagybeteg Jelcin körüli befolyásos, erős politikai hatalommal bíró klikk kapkodva keresett olyan utódot, aki nem sérti a köreiket. Putyin erre ideális jelöltnek bizonyult, ráadásul még lojalitása is közismert volt. A csoport szélsebesen megfelelő személyiséget barkácsolt a hivatalnok Putyinnak a megfelelő parlamenti párttal együtt – a többi már a média és a politikai szakértők dolga volt. Így lett Oroszország „erős embere” az egyszerű szentpétervári ügynökből.

A duma 1999. augusztus 16-án hagyta jóvá kormányfői kinevezését, majd az év utolsó napján Jelcin váratlanul lemondott, s Putyin ideiglenes államfő lett. Az elnökválasztást 2000 márciusában Putyin a szavazatok 52,94 százalékával nyerte. Diadalmenetét „tragikus szerencse” segítette: miután a csecsen lázadók ismét aktivizálták magukat, és 1999 augusztus–szeptemberében százak életét követelő robbantásokat hajtottak végre orosz földön, az akkori új kormányfő 93 ezer katonát indított Groznij felé, megnyitva ezzel a második csecsen háborút. Putyin népszerűsége 2000 januárjára 84 százalékra szökött.

Mindazonáltal Putyin politikai sikere akkoriban még nem volt előre látható. 1999-ben még létezett konkurencia, a politikát nem ellenőrizte teljes mértékben a Kreml. Jelcinéket olyan ellenfelek fenyegették, mint Jevgenyij Primakov volt miniszterelnök vagy a kommunisták. De Putyin két elnökválasztást is viszonylag simán nyert meg, s amikor 2008-ban az alkotmány értelmében már nem indulhatott harmadszor, helyébe a támogatásával megválasztott Dmitrij Medvegyev lépett, aki viszont őt nevezte ki kormányfőjének. Később, négy év átmenet után, 2012-ben Putyin formálisan is visszavette a hatalmat Medvegyevtől. Az elmúlt két évtizedben az államfő az ellenőrzése alá vonta a közéletet, nemigen engedve másokat a nagypolitikai színtérre. Amilyen nehezen barátkoztak meg az oroszok 1999-ben azzal, hogy Putyin lesz a vezetőjük, éppen olyan nehezen gondolkodnak most – a második nyolcéves ciklus végének közeledtével – alternatívában. Mindezzel együtt: miközben a Putyin-érában Moszkva világpolitikai szerepe összehasonlíthatatlanul nőtt a Jelcin-korszakhoz képest, az elmúlt évek reáljövedelem-csökkenése, a szegénység terjedése valamelyest erősíti az ellenzéket. Putyint már minden tíz oroszból „csak” hat akarja a Kreml uraként látni.

Moszkva támogatja Biskeket

Oroszország továbbra is segítséget kíván nyújtani Kirgizisztánnak – jelentette ki az MTI szerint Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő tegnap Csolpon-Atában, ahol Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök fogadta őt az Eurázsiai Gazdasági Unió miniszterelnökeinek tanácskozása alkalmából. – Kapcsolataink valóban jók és fejlettek, a legkülönbözőbb kérdésekben konzultálunk. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten segítséget és támogatást nyújtani barátunknak, a Kirgiz Köztársaságnak – mondta Medvegyev, aki előző nap úgy fogalmazott, „Kirgizisztán kimerítette XXI. századi keretét a forradalmakra.” Almazbek Atambajev volt elnököt csütörtökön kommandósok fogták el, a többek között korrupcióval vádolt politikus híveinek tüntetését a hatóságok feloszlatták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.