Kormányhoz hű harcosok vesztették életüket szélsőségesek támadásaiban Szíriában

Legalább 21, a szíriai kormány oldalán harcoló katona vesztette életét vasárnap az al-Kaidához köthető egyik csoport által elkövetett öngyilkos merényletben Hama tartományban – számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

Forrás: MTI2019. 03. 03. 15:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Maszasznában elkövetett támadásban az Anszár at-Tauhíd nevű csoport öt tagja is meghalt – mondta el a központot vezető Rámi Abder-Rahmán.

Lázadó források szerint a szélsőségesek két katonát fogságba ejtettek.

Az Anszár at-Tauhíd az al-Kaidával kapcsolatban álló Húrasz ad-Dín szövetségese, és harcosai Idlíb, Hama, illetve Latakia tartományban is jelen vannak.

Al-Maszaszna abban az ütközőzónában található, amelyet Moszkva és Ankara hozott létre tavaly szeptemberben. A demilitarizált övezet célja, hogy elválassza egymástól a kormánycsapatokat és a lázadókat, és elejét vegye a damaszkuszi vezetés offenzívájának. A tűzszünetre vonatkozó megállapodást a felek nem tartják be maradéktalanul. A kormányerők az elmúlt két hétben tűz alá vették Idlíb tartományt, a dzsihadisták pedig a rezsim hadállásai elleni támadásokkal válaszoltak.

Az ütközőzóna létrehozása óta a kormányerők 118 tagja vesztette életét a térségben elkövetett támadásokban, a vasárnapi az elmúlt időszak egyik legvéresebb merénylete volt.

Eközben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 283 hívét engedték szabadon a kurdok ellenőrzése alatt álló szíriai területeken. A Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai szövetség honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy az elengedettek kezéhez nem tapad vér. Szabadulásukra törzsi és helyi vezetők kérésére került sor. Nem ez volt az első alkalom, hogy a kurd hatóságok a megbékélés jegyében szélsőségeseket engedtek el, de a jelenlegi eset a szám miatt jelentős – mutatott rá Rámi Abder-Rahmán.

A Szíriai Demokratikus Erők több száz külföldi dzsihadistát tart fogva. A szövetség azt szeretné, ha szülőhazájuk visszafogadná őket és szűkebb családjukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.