Kormányzati razziától rettegnek a migránsok

Az Egyesült Államok több városában is aggódva figyelik a bevándorlásügyi szövetségi hatósági szerv által kilátásba helyezett razziákat, amelyeknek az a célja, hogy az illegálisan az országba került személyeket elfogják.

2019. 07. 15. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok több városában is aggódva figyelik a Bevándorlási és Vámügyi Erő (ICE) nevű szövetségi hatósági szerv által kilátásba helyezett razziákat, amelyeknek az a célja, hogy az illegálisan az országba került személyeket elfogják. A hétvégén Bill de Blasio New York-i polgármester is üzent, jelezve, hogy a szervek nem találtak senkit, az ő városa pedig nem fog együttműködni a Trump-adminisztráció embereivel. A kirohanás értékét csökkenti, hogy De Blasio demokrata színekben indulni akar a 2020-as elnökválasztáson, az illegális bevándorlók ügyét így ő is felhasználta saját kampányához, több más demokrata politikussal együtt. Amerikai nagyvárosokban civil szervezetek figyelik az ICE tagjainak mozgását, figyelmeztetve a bevándorlókat.

Az ICE – és a Trump-kormányzat – ellen a hét végén több városban is virrasztást tartottak, Los Angelestől egészen Berlinig. A The Guardian brit baloldali lap haladó csoportok szövetségeként ír arról az együttműködésről, amely meg akarja akadályozni az illegálisan Amerikába jutó emberek deportálását.

A razziák hírét egyelőre nem követték tettek, így nem tudni, valóban létező akciótervről van-e szó, vagy csak a demokrata politikusok kampányáról. A napokban az első számú demokrata ­médiaszereplő, Alexandria Ocasio-Cortez szenátusi meghallgatáson vett részt, ahol bevándorlók meséltek az átélt szörnyűségeikről, előzőleg ugyanő hasonlította az amerikai bevándorlóközpontokat a náci koncentrációs táborokhoz.

Mike ­Pence alelnök is ellátogatott pénteken egy ilyen létesítménybe, ahol a helyzetet szörnyűnek nevezték a vele utazó újságírók. Ötezer fő vett részt egy szombat esti chicagói felvonuláson, ahol a migránsok jogaiért álltak ki és elítélték Donald Trump politikáját. A The Guar­dian cikkében beszél a Planned ­Parenthood, a legnagyobb pro-choice (abortuszpárti) amerikai magánklinika-hálózat stratégiai kapcsolatokért felelős igazgatója is. ­Bridgette Gomez szerint a razziák „kegyetlenek és rasszisták, a Trump–Pence-adminisztráció már eddig is szörnyűséges rendelkezéseinek veszélyes kiterjesztései”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.