Koronavírus: Futótűzként söpört végig a hír Amerikán

A Chicagói Egyetem kísérletében résztvevő 125 önkéntes közül majdnem mindenki gyógyultan távozott.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2020. 04. 17. 6:26
null
Szeged, 2013. január 11. Hódiné Tanács Zsuzsanna ápolónő kemoterápiás infúziót állít be a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE ÁOK) Onkoterápiás Klinikája kemoterápiás ambulanciáján 2013. január 11-én. Az egészségügyi intézmény az Év kórháza-díj szavazáson a környzet és tisztaság kategóriában lett győztes. A Házipatika.com által nyolc éve alapított Év kórháza-díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek egy két hónapon át tartó internetes szavazáson, amelyen az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket értékelték. Öt kategóriában szavazhatott a közönség. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótűzként robogott végig az amerikai médiában csütörtökről péntekre virradó éjszaka a hír, miszerint egy valóban ígéretes gyógyszerkísérlet zajlik a Chicagói Egyetemen. Elsőként a STAT számolt be a kísérletet eredményeiről, de órák alatt ávette szinte minden média, kezdve a CNN-től és a New York Times-tól.

A hír szerint az egyetemen egy kísérleti gyógyszert teszteltek a koronavírussal szembeni harcban. A remdesivir nevű antivirális készítményt eredetileg az Ebola ellen fejlesztették ki, de az első eredmények alapján a Covid-19-cel szemben is hatékony lehet.

Dr. Kathleen Mullane, az egyetem fertőző betegségek szakértője, a kísérlet vezetője nyilatkozta, hogy a legjobb hír, miszerint a legtöbb betegüket már hazaengedhették, mindössze két beteget veszítettek el. A kísérletben önkéntesen résztvevő fertőzöttek lázasak voltak, nehezen lélegeztek, de a kezelésnek köszönhetően egy héten belül elhagyhatták a kórházat.

Meg kell említeni azonban, hogy egyelőre nincs gyógyszer a koronavírus által okozott fertőzés gyógyítására. Számtalan szerrel zajlanak kísérletek a világ számos pontján, ezek egyike a remdesivir. A gyógyszert a Gilead Sciences fejlesztette ki az Ebola ellen, igaz, akkor csekély eredményt mutatott fel a kísérletek során. A WHO már korábban állást foglalt, amely szerint a remdesivir hatásos lehet a Covid-19-cel szemben. A Gilead jelen pillanatban összesen mintegy 4000 betegen teszteli az infúziós gyógyszert a világ több mint 300 helyszínén. Kézzelfogható eredményt április végére remélnek.

„A betegeink többsége súlyos állapotban került hozzánk, többségük 6 nap után hagyhatta el a kórházat, és ez azt mutatja számunka, hogy nincs szükség 10 napos terápiára” – tette hozzá dr. Kathleen Mullane.

A világjárvány ideje alatt kicsit már mindannyian gyógyszer különösen kísérleti szakértők lettünk. A chicagói hír legfontosabb része, hogy a betegek reagáltak a gyógyszerre, állapotuk javult. A szer ismert, de a koronavírus elleni lehetséges gyógyszer kísérletei még sok időt vesznek igénybe, utána pedig következik az engedélyezés bonyolult folyamata. De legalább felmerült egy gyógyszer a horizonton...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.