Lázadnak a kulturális központok és szórakozóhelyek Belgiumban

Szigorítana a svéd kormány az úgynevezett késtörvényen; amerikai multik is támogatják a transznemű munkavállalók alkalmazását előíró törvényt. Elkezdődött az idős hajléktalanok oltása Szicíliában; a tilalom ellenére is kinyitnak a belga kulturális központok és szórakozóhelyek.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 29. 17:00
null
Peking, 2020. augusztus 7. Kínai fiatalok a pekingi Mao Livehouse nevû szórakozóhelyen, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása utáni elsõ élõzenei rockkoncerten 2020. augusztus 7-én. MTI/EPA/Vu Hong Fotó: Vu Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a svéd kormány Szigorítani akar az úgynevezett késtörvényen

Az igazságügyi minisztérium dolgozik már azon a törvénytervezeten, amely szigorúbb büntetéseket tenne lehetővé a szúró- és vágóeszközök miatt. A törvény még ebben a ciklusban hatályba lépne. Bár jelenleg is tilos nyilvános helyen kést hordani, büntetni nem szokták. A jobboldali pártok már régóta sürgetik a törvény szigorítását, amelyet a mostani nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokraták már a 2016-os választási programjukban megígértek.

Svédországban az elmúlt években drámaian megnőtt a késes támadások és gyilkosságok száma, melyek nagy részét bevándorlókból álló bandák követik el.

Források: Sveriges Radio, Expressen

Bugnyár Zoltán

Amerikai multik támogatják a transznemű munkavállalók alkalmazását előíró törvényt

Több mint négyszáz nagyvállalat támogatja annak a törvénytervezetnek az elfogadását, amely megtiltja a nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációt például a munkavállalók felvételének és alkalmazásának terén, de a lakhatás, hitelkérelem, oktatás területein is.

A törvényt az LMBTQ-közösség érdekében, az egyenlőségi törvény (Equality Act) címmel alkották meg 2019-ben. Az új törvényjavaslathoz már 416 nagyvállalati támogatót tud felvonultatni a törvénytervezet védelmezőjeként, köztük világszerte ismert multinacionális vállalatokat.

Az aktivista szervezet szerint a törvénytervezet vállalatok általi támogatottsága 2019 óta megduplázódott. A javaslatnak vannak ellenzői is, mint például az amerikai katolikus püspöki kar.

Forrás: NBC

Már idős hajléktalanokat is oltanak Szicíliában

Szicíliában elkezdődött a hatvan év feletti hajléktalanok oltása. A központokban a Johnson & Johnson-vakcinát vehetik fel a hajléktalanok, akik oltásáról a tartomány egészségügyi hivatalai gondoskodnak. A hivatalok a háziorvosi szolgáltatás és társadalombiztosítás nélkül élők biztonságba helyezését is fontosnak gondolják. A program az olasz Vörös Kereszt és egyházi szervezetek közreműködésével, Palermóban vette kezdetét, majd a sziget további nagyvárosaiban folytatódik.

Forrás: AGI

Jánosi Dalma

A tilalom ellenére is kinyitnak a belga kulturális központok

Belgiumban pénteken 120 beltéri kulturális- és rendezvényközpont fogja újra megnyitni a kapuit, pedig a járvány miatti korlátozások, így a kulturális helyszínek zárva tartására vonatkozó rendelet még mindig hatályos.

A lázadó színházak, mozik, múzeumok, galériák úgy gondolják, hogy az engedély nélküli nyitás nem polgári engedetlenségnek tekintendő, hanem annak, hogy a járványhelyzet már nem indokolja a fenntartott tilalmat. A kulturális szektor ezért ezzel az akcióval szeretne felszólalni a diszkrimináció ellen, valamint a demokrácia és az arányosság elve mellett is.

Bénédicte Linard, a francia nyelvű kulturális szektorért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy az engedély nélküli akcióban résztvevő intézményeket nem fogja szankcióval sújtani, azok nem fognak a pénzügyi támogatástól elesni.

Forrás: BRUSSELSTIMES

Borítókép: MTI/EPA/Vu Hong

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.