Lemondott a védelmi minisztérium államtitkára Srí Lanká-n

Lemondott csütörtökön a védelmi minisztérium első számú vezetője, a tárca államtitkára a húsvétvasárnapi véres Srí Lanka-i merényletek miatt. Lemondását maga Hemasziri Fernando közölte a Reuters hírügynökséggel.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 16:22

Lemondott csütörtökön a védelmi minisztérium első számú vezetője, a tárca államtitkára a húsvétvasárnapi véres Srí Lanka-i merényletek miatt. Lemondását maga Hemasziri Fernando közölte a Reuters hírügynökséggel.

Az államtitkár közölte: bár a maga részéről nem követett el mulasztást, vállalja a felelősséget az öngyilkos merényletekért, és benyújtotta lemondását a védelmi minisztérium tisztségét is betöltő Maithripala Sziriszena államfőnek.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtitkár a helyén marad, amíg ki nem nevezik az utódját.

A Srí Lanka-i állam elismerte, hogy hibázott a nemzetbiztonság szavatolásával kapcsolatos feladata teljesítésében, amikor kulcsfontosságú hírszerzési információkkal rendelkezett a támadások előtt. Április 11-én a Srí Lanka-i rendőrség az indiai hírszerzéstől kapott értesülések alapján figyelmeztető jegyzéket adott ki, amely szerint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát nevű szervezet öngyilkos támadásokra készül „emblematikus templomok” ellen – közölte egy nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető az AFP francia hírügynökséggel.

Az iratot több magas rangú vezetőnek átadták, de sem a kormányfő, sem a védelmi minisztériumi államtitkár nem kapott belőle a Sziriszena elnök és a Ranil Wickremeszingh kormányfő közötti rossz viszony miatt.

A két vezető – azon igyekezetében, hogy megszabaduljon s másiktól – ott akadályozta egymást, ahol csak tudta. Elemzők szerint a hatalomért folyó harc magyarázhatja részben, miért volt Srí Lanka tehetetlen a merényletekkel szemben – mutatott rá az AFP.

Ranil Wickremeszingh az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy kétgyerekes családapát, aki a gyanú szerint a fiait segítette a merényletek elkövetésében.

Dzsajanath Komolbadzs, a haditengerészet volt parancsoka, terrorelhárítási szakértő szerint nem tudni, hogy figyelték-e a családapát vagy a házát, ahol egy robbanás három rendőrt ölt meg vasárnap a támadások előtt. A kormányfő szerint egy gazdag fűszerkereskedőről van szó. A kormányfő az interjúban azt is beismerte, hogy a Pakisztánból menekült Ahmadi Muszlimok Közösségének néhány tagját támadás érte a merényletek óta.

Ruvan Vijevardene védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy az öngyilkos merénylők közül legalább egynek jogi végzettsége volt, és a többiek feltehetően Nagy-Britanniában és Ausztráliában tanultak. Scott Morrison ausztrál kormányfő megerősítette, hogy a támadók egyike feleségével és gyermekével diákvízummal tartózkodott Ausztráliában, ahonnan 2013-ban távoztak. Egy brit biztonsági vezető megerősítette, hogy az egyik merénylő 2006 és 2007 között Nagy-Britanniában tanult. A brit hírszerzés nem tartotta megfigyelés alatt a férfit, Abdul Latíf Dzsamel Mohamedet.

Az Egyesült Államok colombói nagykövetsége figyelmeztetést adott ki csütörtökön, amely szerint az imahelyek továbbra is iszlamista támadások célpontjai lehetnek. Előzőleg a kormányfő közölte, hogy feltételezése szerint továbbra is szabadon vannak iszlamisták, akik pokolgépekre is szert tehetnek.

A rendőrség körözést adott ki három nő és egy férfi ellen a merényletekben való bűnrészesség miatt.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyeknek legalább 359 halálos áldozata volt, mintegy ötszázan megsebesültek. A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát helyi iszlamista szervezetet gyanúsították, az Iszlám Állam terrorszervezet kedden jelentkezett elkövetőként. A halálos áldozatok között 40 külföldi van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.