Lemondott Phil Hogan, a karanténszabályokat megszegő uniós biztos

Az sem biztos, hogy Írország kezében marad a brexit miatt is kulcsfontosságú kereskedelempolitikai tárca.

2020. 08. 26. 21:16
null
EP Plenary session - Protecting European strategic sectors from foreign takeovers in a post-Covid world - Council and Commission statements Fotó: Emilie GOMEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását Phil Hogan, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős biztosa. Az ír politikus személyében a testület egyik kulcsfontosságú szereplője távozik. Lapunk írt róla korábban: Hogan egy, a megengedett maximális létszámot jóval meghaladó, nyolcvanfős golfvacsorán vett részt a múlt héten Galwayben, és egy vesztegzár alatt lévő írországi megyébe is megfelelő indok hiányában utazott be. Kedd estére a sajtó arról is lerántotta a leplet, hogy Hogan Belgiumból Írországba érkezve a kötelező kéthetes karantént sem tartotta be.

Brüsszel, 2019. április 8.
Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős ír tagja sajtótájékoztatót tart az Európai Unió mezőgazdaságának a tervezett brit uniós kiválás (brexit) miatt várható változásairól a bizottság brüsszeli székházában 2019. április 8-án.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke eddig hivatalosan sem a botrányt, sem Hogan távozását nem kommentálta. Az elnöknő most nehéz helyzetbe került: valószínűleg át kell rendeznie a portfóliókat a biztosi testület soraiban.

 

Az sem biztos, hogy Írország kezében marad a brexit miatt is kulcsfontosságú kereskedelempolitikai tárca. A koronavírus közepette mindenesetre az Európai Bizottság imázsát súlyosan rombolta volna, ha a járványügyi szabályokat több alkalommal megszegő Hogan megtartja a pozícióját, miközben a kontinensen milliók életét nehezítik a korlátozások.

Phil Hogan szerda este az ír köztelevízióban jelenti be a lemondását, ám azt előzőleg szóvivője már megerősítette az ír sajtóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.