Lengyel menet a nemzet védelmében

Több tízezren vonultak Lengyelország városainak utcáin a Lengyel Függetlenség Napján, arra emlékezve, hogy 101 éve az ország visszanyerte önállóságát.

Csekő Imre (Krakkó)
2019. 11. 12. 14:41
People hold flags during a march marking the 101st anniversary of Polish independence in Warsaw
Ünneplés zászlólengetéssel Varsó központjában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezren vonultak Lengyelország városainak utcáin a lengyel függetlenség napján, arra emlékezve, hogy 101 éve az ország visszanyerte önállóságát. Varsóban a nemzeti körök által rendezett idei, sorrendben tizedik függetlenség menetén a szervezők szerint mintegy 150 ezren, míg a főpolgármesteri hivatal szerint 47 ezren vettek részt.

A menet mottója egy régi Mária-énekből vett idézet volt: „Vedd oltalmadba az egész nemzetet.” Az egyik belvárosi téren kezdődő menet előtt a résztvevők elénekelték a nemzeti himnuszt és rózsafüzért imádkoztak. A nemzeti zászlók alatt vonuló, hazafias és antikommunista jelszavakat skandáló tömeg ezt követően a szokásos útvonalon, a Poniatowski hídon átvonult a Visztula túlsó partjára, a Nemzeti Stadionhoz, ahol véget ért az ünnepség. Varsóban több más tömegrendezvényt is tartottak hétfőn, köztük több baloldali szervezet közös, antifasiszta menetét, a szervezők szerint mintegy 12 ezer résztvevővel. Ezt ellentüntetésként hirdették meg, de a függetlenség menetétől eltérő útvonalon tartották – írja az MTI.

Ünneplés zászlólengetéssel Varsó központjában
Fotó: Reuters

A lengyel-magyar barátság nevében több száz magyarországi szimpatizáns is részt vett a krakkói megemlékezéseken a Civil Összefogás Fórum szervezésében. Mintegy tíz éve már, hogy magyar delegáció érkezik a lengyelek talán legfontosabb nemzeti ünnepére, amint lengyelországi civil megemlékezők is részt szoktak venni a március 15. alkalmából rendezett ünnepségeken Budapesten.

A hivatalos állami megemlékezésen mondott beszédében Andzrej Duda köztársasági elnök a nemzet és az állam érdekeire hivatkozva a politikai megosztottság meghaladására szólított fel. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vasárnap este rendezte saját megemlékezését. Jarosław Kaczyński pártelnök a lengyel függetlenségi hagyomány bölcs és bátor folytatását, a keresztény civilizáció védelmét nevezte az októberi választások után hamarosan beiktatandó új PiS-kormány feladatának.

Lengyelország 1918. november 11-én – 123 éves felosztottság után – vált ismét független, szabad, egységes országgá, amikor köztársasági elnöke Józef Piłsudski lett. Ezt megelőzően az osztrákok, az oroszok és a poroszok osztották fel egymás között a lengyelek lakta területeket, ezért Lengyelországban az I. világháború vége mellett erre az örömteli eseményre is emlékeznek ezen a napon. A Lengyel Függetlenség Napja a Harmadik Köztársaság legfontosabb ünnepévé vált, amikor a lengyelek az államiságuk újbóli megalakulására emlékeznek.

A november 11-i dátum ezért mindmáig a lengyel nemzeti öntudat és a hazáért folytatott évszázados küzdelmek szimbóluma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.