Lengyelország is felfüggeszti a brit járatok fogadását

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 21. 10:30
JOHNSON, Boris
London, 2020. december 20. Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fõvárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, miután a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertõzõbb törzse bukkant fel a térségben. MTI/PA/AP/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország is felfüggeszti hétfő éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását – jelentette be a lengyel kormányszóvivő. Twitter-bejegyzésében Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést.

Müller vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: hétfő délelőtt a lengyel kormány kötelékében működő, a koronavírus-járvány kezelésére hivatott válságstáb megvitatja a korábbinál hetven százalékkal fertőzőbb koronavírus-változat délkelet-angliai felbukkanása nyomán kialakult helyzetet. A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michał Dworczyk közölte: a válságstáb ülésén a légijáratok felfüggesztésének időtartamáról is tárgyalnak.

Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is úgy döntött, hogy nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Őket követte vasárnap kora estig Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait, Salvador. Hollandia és Németország legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára. Franciaország csak 48 órás beutazási tilalmat vezetett be. Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében is hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése

komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában,

illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

Az ARD német tévécsatorna vasárnapi értesülése szerint az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét az év végéig betöltő német kormány arra törekszik, hogy

a tagállamok lehetőleg egységesen válaszoljanak a mutálódott vírus rohamos terjedésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben –, továbbá Hollandiában, Olaszországban és Ausztráliában is – mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid–19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője a brit BBC médiának azt mondta, hogy már folynak a kutatóvizsgálatok az új vírustörzs tulajdonságainak feltárására. – Minél hosszabb ideig tart egy járvány, a vírusnak annál több lehetősége van a mutálódásra. Ezért azonnal meg kell tennünk mindent a ragály terjedése ellen, mert így szűkíthetjük a kórokozó változási lehetőségeit – mondta a szakember.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy

a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár hetven százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek.

Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek szerint az új koronavírus-mutáció a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedéseket okozna, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzs ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.