Lépésekben hódít Salvini

A baloldali kormánykoalíció jövője is megpecsételődhet a vasárnapi tartományi választásokon: a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint a Demokrata Párt (PD) még a vörösök bástyájaként emlegetett Emilia-Romagnát is elveszítheti a Matteo Salvini vezette jobbközép összefogással szemben. Szomráky Béla úgy fogalmazott: egyre több régió vezetését szerzi meg a jobboldal, a fő kérdés tehát az, ilyen körülmények között meddig kormányoz Rómában két vesztes párt.

2020. 01. 24. 16:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartományi választásokat tartanak vasárnap a közép-olaszországi Emilia-Romagna, illetve a déli Calabria tartományban. Egyelőre ugyan mindkettőt a balközép Demokrata Párt vezeti, ez azonban most könnyen megváltozhat: a Matteo Salvini vezette jobboldali összefogás a felmérések szerint mindkét régióban tarolhat. Noha a baloldal igyekszik kisebbíteni a választások jelentőségét, elemzők szerint a voksolás belpolitikai földindulást idézhet elő.

– A tartományi választások Olaszországban rendkívüli jelentőségűek. Jellegüket tekintve nem olyanok, mint például a magyarországi helyhatósági voksolás, hiszen nem csupán a városok vezetéséről döntenek, hanem egy törvényhozási hatalommal rendelkező parlament összetételéről – mondta a Magyar Nemzetnek Szomráky Béla Olaszország-szakértő.

Olaszországban egyébként összesen húsz tartomány van, amelyből jelenleg tízben már a jobboldali összefogás ül a vezetői székekben az elmúlt másfél évben megrendezett voksolások eredményeként. A korábban a „vörösök bástyájának” számító Umbriában tavaly októberben megtartott választás ezek közül azért emelkedett ki, mert ez volt a Salvini vezette Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság utáni első voksolás.

– Umbria hagyományosan baloldali tartománynak számított, mégis a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg a jobboldal, emlékeztetett Szomráky Béla. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy miután Salvini felrúgta a koalíciót az M5S-sel, egy politikailag és ideológiailag tekintve is természetellenes koalíció jött létre a magát rendszerellenesként meghatározó nagyobbik kormánypárt és a PD között.

– Nagy nehezen összehoztak egy költségvetést az EU kívánalmainak megfelelően, Róma azonban ezáltal továbbra is bele van ragadva az adósságcsapdába, mondja a szakértő. A brüsszeli feltételeknek épp ez volt a lényegük, Olaszország a magas adósságráta mellett jól fizeti a kamatokat. A választási kampányoknak éppen ezért tulajdonképpen minden régióban ugyanaz a felülről, vagy ha úgy tetszik, az országon kívülről irányított tétje: meg kell állítani Salvinit, meg kell állítani a szuverenistákat, meg kell állítani azokat az erőket, amelyek nem a Brüsszel által diktált szabályok szerint vezetnék az országot, fogalmazott Szomráky.

Salvininak így nem maradt más megoldás, mint hogy tartományonként elhódítják az országot a baloldaltól. Az alkotmány ugyanis kimondja: amíg a parlamentben a legutóbbi választás után kialakult erőviszonyok alapján létrejött mandátumszámok garantálnak egy koalíciót, ez az állapot fennmaradhat, még akkor is, ha a koalíció szinte működésképtelen. Kérdéses, hogy ha például a húsz régió egy-két kivétellel mind a jobboldal irányítása alá kerül, akkor vajon hogyan kormányozhatja az országot két vesztes párt?

– Erre a kérdésre keresik a választ Salviniék – mondta Szomráky.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.