Lesz is brexithatás a hó végén, meg nem is

Vészesen közeleg január 31-e, Nagy-Britannia EU-kilépésének napja, amelyet a jövő héten csupán néhány jogi aktus és parlamenti szavazás fog véglegessé és visszafordíthatatlanná tenni. A gyakorlatban azonban egyelőre semmilyen jele nem lesz a történelmi pillanatnak, ahogyan a kint élő honfitársainknak sem kell aggódniuk.

2020. 01. 22. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Big Bent nem fogják megkongatni január 31-én – ezzel a szomorú hírrel keserítette el britek sokaságát a brit parlament. A londoni Westminster ikonikus harangját éppen restaurálják, várhatóan jövő tavasszal lép újra működésbe, ám egyes parlamenti képviselők azt szorgalmazzák: a munkálatok ideje alatt egyetlen egyszer hadd szólaljon meg, mégpedig a brit EU-tagság megszűnésének órájában, január 31-én este 11 órakor. Az ötlet a kilépéspárti szavazók körében is sikert aratott, ám a Westminsterben közölték: a harang mindössze néhány másodpercre történő üzembe helyezése 500 ezer fontjába (200 millió forint) kerülne az államnak. A bejelentést követően a Big Ben elszánt hívei közadakozásba kezdtek, szerda este 271 ezer fontnál tartott a gyűjtés, de újra arcul csapás érte őket, mikor kiderült: a parlament nem fogadhat el adományokat.

Abban senki sem kételkedik már, hogy január 31-én valóban elhagyja az EU-t Nagy-Britannia, hiszen a parlament alsóháza elfogadta a válásról szóló megállapodást – a gátat szabó felsőházi módosításokat pedig elvetették –, ami feltétele volt a rendezett brexitnek. Az alig több mint egy hét múlva megvalósuló kilépés közeledtével azonban az ünneplés – illetve a kesergés – mikéntje jobban foglalkoztatja a közvéleményt, mint az, hogy milyen kézzelfogható változások fognak bekövetkezni február elsején. A brit híradások világossá teszik, hogy egyelőre semmilyen észlelhető jele nem lesz a szakításnak: a határokon nem zárulnak le a sorompók, az EU-polgárokat nem toloncolják ki, nem lesz élelmiszerhiány. A szigetország csupán papíron lesz független a 27-ek közösségétől, az uniós közös piac szabályai továbbra is érvényesek maradnak, s Nagy-Britannia az Európai Bíróság határozatait is kénytelen elfogadni mindaddig, amíg London és Brüsszel nem ír alá – legkorábban ez év végén – egy szabadkereskedelmi megállapodást.

– Február elsején ugyanolyan reggelre ébredünk, mint egy nappal korábban – mondta korábban a Magyar Nemzetnek Gálik Zoltán, Nagy-Britannia-szakértő.

– A kilépés után a jelenlegi előírások változatlanok maradnak. A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságba továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak be. A brexit időpontja után eleinte nem lesz ebben változás – tájékoztat a londoni magyar nagykövetség is. A Nagy-Britanniában maradni kívánó EU-állampolgároknak pedig legkésőbb 2021. június 30-ig meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt kell kérniük a brit belügyminisztériumtól. Ennek eddig a becsült 3,2 millió EU-állampolgár közül 2,7 millió fő tett eleget, 75 ezren magyarok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.