Lezárult a felvidéki magyarok konzultációjának első köre

Lezárult a Magyar Közösség Pártja (MKP) által a felvidéki magyarok körében a szlovákiai parlamenti választások eredményeiről indított közösségi konzultáció első köre, amelyet egy újabb, a kormányprogrammal és a felvidéki magyarság jogaival kapcsolatos konzultáció követ – jelentette be Őry Péter, az MKP ügyvivő elnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

Forrás: MTI2020. 05. 06. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki magyar párt áprilisban indította el a www.konzultacio.sk címen elérhető konzultációját, amelyben a közösséget érintő országos és regionális kérdésekben kéri ki a felvidéki magyarok véleményét, hogy így vonja be őket a politikai döntéshozatalba.

A konzultáció első körében a február végi parlamenti választások eredményeire, illetve az új típusú koronavírus miatt kialakult válságra vonatkozó kérdések szerepeltek.

A válaszok szerint a résztvevők több mint ötven százaléka elégedetlen a parlamenti választások eredményével. Legnagyobb hányaduk – közel hetven százalékuk – azért, mert az MKP nem jutott be a parlamentbe. Ugyanakkor háromnegyedük elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy kormányváltás történt, de csak tíz százalékuk örült annak, hogy Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom elnöke alakíthatott kormányt. Érdekesség, hogy a résztvevők több mint egynegyede azt jelölte meg a választási eredmények pozitívumaként, hogy nem jutott be a parlamentbe a liberális Progresszív Szlovákia és az Együtt (PS-Spolu) alkotta koalíció.

A koronavírus-válság kapcsán a résztvevők többsége (mintegy 70 százalék) elégedetten nyilatkozott a járvány elleni kormányzati intézkedésekről. Legnagyobb hányaduk, közel egyharmaduk azt jelezte, hogy a válság okozta bevételkiesés kezelésére 3 hónapnyi anyagi tartaléka van, egynegyedük 6 hónapnyi tartalékról számolt be, és 15 százalékuk mondta azt, hogy semmilyen tartaléka sincs.

Őry Péter elmondta: az utóbbi időben számtalan megkeresést kapnak azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyeket a szlovák-magyar határ lezárása okoz a határ két oldalán élő magyaroknak. Közölte: az MKP levélben fordult a magyar és a szlovák külügyminiszterhez, hogy vizsgálják meg a határok mielőbbi újranyitásának lehetőségeit.

Az első felvidéki közösségi konzultáció kérdőíveit eddig 606 ember töltötte ki, így eredményei egyelőre nem számítanak reprezentatívnak. Őry Péter rávilágított: nem elégedetlenek ezzel az eredménnyel sem, tekintve, hogy több műszaki nehézségük is adódott, amelyeket közben már sikerült elhárítani. A felvidéki magyar párt politikusa hozzátette: már elindították az újabb konzultációt, amelynek kérdései a kormányprogrammal, a felvidéki magyarság jogaival, illetve az állampolgársági törvény módosítási lehetőségeivel kapcsolatosak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.