Magyarázkodás követte a dicsérő szavakat

A japán miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: nincs még egy olyan ország, mint Japán, ami 2000 éve egy nyelvvel, egy etnikai csoporttal és egy dinasztiával áll fenn.

2020. 01. 15. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha közismert, hogy etnikai és kulturális értelemben véve kevés olyan homogén ország van a világban, mint Japán, a távol-keleti ország kormányfő-helyettese a minap mégis arra kényszerült, hogy magyarázkodjon, amiért nyelvileg és etnikailag egységesnek nevezte a szigetországot. Aszo Taro (képünkön), aki egyúttal a pénzügyminiszteri posztot is betölti, a minap egy fukuokai rendezvényen úgy fogalmazott: nincs még egy olyan ország, mint Japán, ami 2000 éve egy nyelvvel, egy etnikai csoporttal és egy dinasztiával áll fenn. Aszo Taro tegnap bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, olyan megjegyzést tett, amely félreérthető. – A jövőben jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom a mondanivalóm – mondta a politikus, aki 2008 szeptemberétől csaknem egy évig a szigetország miniszterelnöke volt.

Fotó: REUTERS/Issei Kato

Megnyilatkozását egyébként úgy magyarázta: arra gondolt, hogy Japánnak sosem kellett népvándorlással vagy idegen megszállással szembenéznie ennyi idő alatt. A közel 127 milliós szigetországban egyébként tényleg rendkívül alacsony az idegen etnikai hátterűek száma: a lakosságnak mindössze 0,5 százaléka koreai, 0,4 százaléka kínai és 0,6 százaléka sorolható az egyéb kategóriába, a nettó bevándorlás mértéke egy ezrelék.

Bírálói szerint azonban a kijelentése azért volt aggályos, mert mondanivalójával semmibe vette az országban élő nemzeti kisebbségeket, például az ainukat. Az őshonos nemzeti kisebbség tagjai elsősorban az ország északi részén, Hokkaido szigetén élnek, valamint régebben az ország északi részéhez tartozó Kuril-szigeteken és az Oroszországhoz tartozó Kamcsatkán is megtalálhatók voltak. A téma pedig elsősorban azért különösen érzékeny, mert Abe Sindzó konzervatív miniszterelnök nacionalista kormánya tavaly májusban fogadott el egy törvényt a tokiói parlamentben, amely kiemelten védi az ainu kultúrát, emlékeztetett a The Japan ­Times hírportál. Aszo Taro ezért azt is sietett nyomatékosítani: megjegyzése semmilyen kapcsolatban nem áll a kormány hivatalos álláspontjával.

Az ainuk száma a japán kormány hivatalos retorikája szerint körülbelül 25 ezer főre tehető, míg más források szerint akár 200 ezren is lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.