Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az előítéletek már működnek

Ismét bebizonyosodott, hogy a nyugati baloldali lapok kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Ezúttal a The New York Times című amerikai liberális propagandakiadvány brüsszeli tudósítója mutatta be, hogy milyen előítéleteket táplálnak a visegrádi együttműködés két meghatározó országa iránt. Matina Stevis-Gridneff a V4NA nemzetközi hírügynökség Twitter-oldalán adott hangot elfogultságának.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 10. 24. 20:33
RAU, Zbigniew ; SZIJJÁRTÓ Péter
Vars, 2020. oktber 22. A Klgazdasgi s Klgyminisztrium ltal kzreadott kpen Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter (j) s Zbigniew Rau lengyel klgyminiszter tallkozja Varsban 2020. oktber 22-n. MTI/KKM/Kirly Mrton Fotó: KKM/Király Márton Forrás: MTI/KKM/Király Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevett szokássá vált a szebb napokat is látott, egykor patinás nyugati lapoknál, hogy Magyarországot és Lengyelországot gyalázzák. Ezúttal a The New York Times (NYT) című, Soros Györgyhöz is köthető amerikai lap brüsszeli tudósítója vont le felelőtlen és elhamarkodott következtetéseket, amelyeknek a V4NA nemzetközi hírügynökség Twitter-oldalán adott hangot – számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ismert, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval tárgyalt. A találkozón megerősítették azt az álláspontjukat, hogy az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat jelentenek. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Varsót és Budapestet zsarolással megpróbálják rávenni arra, hogy akár migrációs politikájukat, akár más politikájukat megváltoztassák.

Erre fel Matina Stevis-Gridneff, a New York Times újságírója megosztotta a Twitteren a hírt azzal a kommentárral, hogy „nem ők lesznek megzsarolva, hanem ők lesznek a zsarolók”.

Az igazságtól teljesen független újságíró ezek szerint brüsszeli tudósító létére nincs tisztában azzal, hogy miként is működnek a dolgok. Az Európai Unió tagállamainak vezetői júliusi megállapodásukban kimondták, hogy az uniós forrásokat nem lehet politikai nyomásgyakorlásra felhasználni. Továbbá Stevis-Gridneffnek azzal is tisztában kellene lennie, hogy az uniós források nem adományok.

Mielőtt Stevis-Gridneff az NYT alkalmazottja lett, a Wall Street Journalnál tevékenykedett, ahol főképp afrikai gazdasági témákról írt. Természetesen a migrációval is foglalkozott. Ő jegyzi másodmagával azt a hosszú cikket, amely arról értekezett, hogy a Földközi-tengeren átkelő migránsok sorsát egyre inkább a pénz, a származás és a vallási hovatartozás határozza meg Európában. Egy másik írásában pedig azt propagálta, hogy miként szállnak meg görög szigeteket önkéntesek, akik a migránsoknak akarnak segíteni. Arról már az NYT hasábjain számolt be nagyon gyorsan, hogy Európai Unió Bírósága áprilisban kimondta, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország megsértette az uniós törvényeket azzal, hogy visszautasították a menekültkvótákról szóló döntést. Ha röviden is, de az érintett országok álláspontját is beleírta a cikkbe.

Az újságírónak Lengyelország és Magyarország már régóta „be van csípődve”, Twitter-oldalán előszeretettel oszt meg olyan bejegyzéseket, amelyek ezeket az országokat rossz színben tünteti fel.

„Lengyelországban a kormány elmélyíti a nőkkel szembeni erőszakos álláspontját. Magyarországon az egyik utolsó független sajtóorgánum beavatkozás után összecsuklik. Az illiberalizmus elfoglalja az Európai Unió keleti szárnyát, és az uniós pénz folyamatosan áramlik. Európai értékek”, írta idén júliusban.

Stevis-Gridneff egy másik bejegyzésben egy olyan cikket osztott meg, amely lényegében az NYT műhelyeiben kikevert valóságot propagálta. Ebben a cikkben arról írtak hosszasan, hogy Lengyelországban és Magyarországon a koronavírust arra használják fel, hogy az ellenzéket megbüntessék. Érdekesség, hogy az írásban a Soros-karmesterként elhíresült Gerald Knaust szólaltatják meg, akit szintén nem lehet elfogulatlansággal vádolni, ha e két országról van szó.

„Lengyelország és Magyarország a koronavírus-válságot használja fel, hogy fokozza tekintélyét és megbüntesse a politikai ellenfeleket. Úgy tűnik, hogy az EU vonakodik többet tenni, mint kritizálni”, ezzel a szöveggel osztotta meg áprilisban a cikket Stevis-Gridneff.

Az, hogy az amerikai lapnak semmi köze nincs a valósághoz az is jól mutatja, hogy áprilisban attól rettegtek, hogy Magyarország diktatúrává válik, ugyanis a járvány miatt a kormány rendeleti úton kormányzott egy ideig. A félelemkeltésnek persze semmi alapja nem volt, a magyar kormány – amint lehetett – megszüntette az intézkedést.

Matina Stevis-Gridneff kijelentéseivel kapcsolatban a V4NA hírügynökség megkereste az NYT-t is, három kérdést küldtek el nekik:

  • Matina Stevis-Gridneff véleménye megegyezik-e a The New York Times véleményével az ügyben?
  • Tekinthető-e ez a kijelentés a The New York Times hivatalos állásfoglalásának?
  • Fenntartják-e, hogy a lapjuk elfogulatlanul és függetlenül tudósít a magyar, illetve lengyel hírekről?
  • Amennyiben válaszolnak, azt is közzéteszik majd.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.