Már Litvániának is meg kell küzdenie az illegális migrációval

Az év eleje óta ötszáz illegális migránst vettek őrizetbe, hatszor annyit, mint tavaly egész évben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 22. 14:09
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2021. május 26. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a minszki parlamentben 2021. május 26-án. Fehérorosz hatóságok egy nappal korábban leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben és õrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságírót, valamint barátnõjét, Szofija Szapegát. MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega Fotó: Sergei Shelega
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván hatóságok az év eleje óta csaknem ötszáz illegális migránst vettek őrizetbe, akik a szomszédos Belaruszból érkezve próbálták illegálisan átlépni a határt, hatszor annyit, mint a tavalyi év egészében – közölte kedden a Belügyminisztérium. Az év eleje óta 498 embert vettek őrizetbe illegális határátlépés miatt, tavaly pedig 81-et. Az elmúlt napon 58 határsértőt fogtak el, ugyanannyit, mint június 4-én, amikor rekordszámú kényszerintézkedés történt. A Belarusz felől érkező határsértők zöme – 323 ember – iraki állampolgár vagy olyan, aki irakinak mondja magát, de nincs semmilyen személyazonosító okmánya. Emellett 45 iráni, 42 szíriai határsértőt vettek őrizetbe és csak 39 belarusz állampolgár volt köztük.

A litván határ 1070 kilométeres szakasza egyben a schengeni határ is. A szomszédos országok közül a Belarusszal közös határszakasz a leghosszabb, 679 kilométeres.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök május végén a parlament előtt felszólalva azt mondta, hogy Belarusz eddig akadályt képezett a drogcsempészek és illegális migránsok számára, de mivel a Nyugat nyomást gyakorol rá, Minszk elgondolkozhat azon, hogy továbbra is ezt tegye-e. Az Európai Unió tavaly október elején vezetett be büntetőintézkedéseket Belarusszal szemben, felvette a szankciós listára az augusztusi elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetések elfojtásának vélelmezett felelőseit.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök nemrég embercsempészettel, az európai migrációs helyzet súlyosbításával vádolta meg Belaruszt.

A borítóképen: Aljakszandr Lukasenka

Fotó: MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.