Markus Söder is ringbe szállna a kancellári székért

A CDU/CSU jelöltségére a bajor miniszterelnökön kívül Armin Laschet is pályázik.

2021. 04. 11. 18:39
SDER, Markus; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. április 11. Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfõje (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk elõtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke tegnap kijelentette, hogy ő is szándékozik indulni a konzervatívok közös kancellárjelöltjeként Németország szövetségi parlamenti választásán szeptemberben.

Így egyre nagyobb nyomás nehezedik a CDU/CSU-pártszövetségre, amelynek hamarosan el kell döntenie, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, Armin Laschetet vagy a testvérpárt vezetőjét indítsa-e jelöltjeként a szeptember 26-i választáson, ahol eldől, ki követi Angela Merkelt.

A pártszövetség közös Bundestag-frakciójának vezetőségi ülése után tartott tájékoztatón Laschet arról számolt be, hogy hosszú megbeszélést folytatott Markus Söder bajor kormányfővel, és megállapították, hogy mindketten készen állnak a kancellárjelölti feladatokra. Söder szerint a pártszövetség nagyobbik tagjaként a CDU-nak kell eldöntenie, hogy ki legyen a jelölt. Elmondta azt is, hogy nagyra becsüli CDU-s kollégáját, pártja pedig bármilyen döntést elfogad – tájékoztat az MTI.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője (balra) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk előtt 2021. április 11-én, Berlinben
Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

 

– A jelölt kiválasztása nem az ambícióinkról szól, hanem a CDU/CSU-pártszövetség és főleg Németország javáról; ez közös feladat, amely összeköt és kötelez bennünket

– hangoztatta.

– Nem Helmut Kohl és Franz Josef Strauss vagyunk – tette hozzá a bajor miniszterelnök arra utalva, hogy az 1980-as Bundestag-választás előtt súlyos konfliktus alakult ki a CDU-elnök Kohl és a CSU-elnök Strauss között a kancellárjelöltség ügyében. A konzervatív politikusok ugyanakkor a jelenlegi helyzetben is attól tartanak, hogy megosztottság várható a pártszövetségen belül, ha nem döntenek hamarosan a kancellárjelölt személyéről.

– Ha figyelembe veszem a CDU-n belül uralkodó hangulatot, a döntésnek nagyon gyorsan meg kell születnie

– nyilatkozta Laschet. A jelölt kiválasztásának menetrendjéről nem közöltek pontos részleteket, és határidőt sem jelöltek meg.

Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart pártja berlini székházában 2021. március 15-én, a tartományi törvényhozási választások napját követően.
Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

A pártszövetség országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint történelmi mélypontja közelében, huszonhét százalék körül van. Mindezek ellenére így is az első számú politikai erő, jóval a második helyen álló Zöldek előtt, amelyet az állampolgárok körülbelül huszonkét százaléka támogat. A közvélemény-kutatások alapján Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője kevésbé népszerű, mint a bajor miniszterelnök, viszont számos befolyásos vezető támogatását élvezi.

Egy januári felmérés szerint a német lakosság csupán tizenkét százaléka sorakozott fel Laschet mögött, míg Södert a megkérdezettek mintegy negyvenhárom százaléka indítaná a tisztségért.

Bárki lesz is a CDU/CSU kinevezettje, az már biztos, hogy egyrészt Olaf Scholz pénzügyminiszterrel, a szociáldemokraták jelöltjével kell szembenéznie a szeptemberi választáson. A Zöldek viszont még szintén nem döntöttek, előreláthatólag április 19-én tudatják, ki az ő választottjuk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.