Megdöbbentő döntés: Szabadon engedték a pedofil bűnözőt

Franciaországban sok elítélt jól járt a koronavírussal, ugyanis a járvány miatt az igazságügyi miniszter 10 000 bűnözőnek adott amnesztiát, elsősorban olyanokat engedtek el, akiknek már hamarosan letelt volna a büntetésük vagy előzetesben voltak, de akad köztük szexuális bűnöző is, aki kiskorúakkal erőszakoskodott.

Forrás: v4na2020. 04. 17. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő esetről számolt be a La Nouvelle République francia regionális lap, melyet azzal keresett fel egy anyuka, hogy elpanaszolja, a gyermekeit megtámadó és velük erőszakoskodó férfit szabadlábra helyezték Tours városában, Indre-et-Loire megyében.

Franciaországban március közepén döntött úgy Nicole Belloubet igazságügyi miniszter, hogy enyhít a börtönök túlzsúfoltságán, mivel ott is megjelent és gyorsan terjedni kezdett a koronavírus. A miniszteri döntés értelmében egészségügyi és biztonsági okokból szabadlábra helyeztek olyan rabokat, akik előzetes letartóztatásban voltak, továbbá azokat, akiknek kevesebb, mint két hónap volt hátra a büntetésükből, de egészségügyileg indokolt esetben is adtak amnesztiát. Összesen 10 000 rab szabadult ki ily módon a rácsok mögül az elmúlt hetekben Franciaországban, köztük egy olyan férfi is, aki azért volt előzetes letartóztatásban, mert állítólag kiskorú gyermekeket erőszakolt meg.

A gyermekek édesanyja elmondta a helyi lapnak, hogy az erőszakolót 2019 nyarán helyezték előzetesbe és pár napja szabadult, most aggódnak, mert egy veszélyes bűnöző került szabadlábra az otthonuktól nem messze.

A sajtó kérdésére Grégoire Dulin főügyész elmondta, hogy valóban engedtek el rabokat a helyi börtönből, legfőképp olyanokat, akik már a büntetésük végén jártak, de őket folyamatosan nyomon követik és ellenőrzik. Az ügyész elmondása alapján kevés előzetes letartóztatásban lévő bűnözőt engedtek szabadon, mivel az ő esetükben még nem került sor a bírósági tárgyalásra, a szóban forgó férfi mégis kiszabadult, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt van.

A szülők felháborodtak a történteken, annak ellenére, hogy egyelőre nem nyert bizonyságot a férfi bűnössége – hiszen előzetesben volt, még nem került sor a tárgyalásra -, ártatlanság vélelme ide vagy oda, panaszukkal egészen a köztársasági elnökig fognak menni.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a közösségi oldalakon is rengeteg kommentelő szólt hozzá a témához, sokan nem értik, hogyan engedhettek ki egy ilyen veszélyes embert.

Érthető a gyermekeiket féltő szülők aggodalma, mivel az utóbbi időkben több olyan szabadon engedett elítéltről is lehetett hallani, akik nem sokkal kiengedésük után máris visszaestek, húsvétkor például egy nemrég szabadult bűnöző ellopott egy autót Saint-Fort-sur-le-Né településen Charente megyében. Menet közben felrobbant az olajteknő és megrongált egy házat. A férfi elmenekült ugyan, de a csendőrök kutyával megtalálták, ám a férfi ekkor fejszével fenyegette meg őket. Végül újfent letartóztatták és őrizetbe vették, így valószínűleg ugyanúgy visszakerül a börtönbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.