Megszavazták a csapatküldést

Törökország a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű, úgynevezett Nemzeti Egyetértés Kormányának kérésére küld csapatokat, miután a kormányzat ellen offenzívát indított Halifa Haftár hadúr.

2020. 01. 03. 16:44
A fighter loyal to Libya's U.N.-backed government (GNA) gestures during clashes with forces loyal to Khalifa Haftar on the outskirts of Tripoli
Harcosok hergelik egymást Tripoliban Fotó: Goran Tomasevic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török parlament 325 szavazattal 184 ellenében tegnap megszavazta, hogy Törökország katonákat küldjön a háború sújtotta Líbiába. A törvényhozásban többségben kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja, valamint a velük szövetséges Nemzeti Mozgalom Pártja támogatta, míg az ellenzéki pártok ellenezték a döntést.

Törökország a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű, úgynevezett Nemzeti Egyetértés Kormányának kérésére küld csapatokat, miután az ország alig harmadát uraló kormányzat ellen offenzívát indított Halifa Haftár hadúr. Hogy pontosan hány katona, milyen harci felszerelés és mikor érkezik Líbiába, arról egyelőre nincsenek információk. Recep Tayyip Erdoğan török elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy „amint lehetséges”, útnak indulnak csapataik.

Harcosok hergelik egymást Tripoliban
Fotó: Reuters

A török beavatkozás viszont alaposan megkavarja az észak-afrikai ország hatalmi viszonyait. A nemzetközileg elismert kormány mögött a törökökön kívül még Olaszország áll, míg a rivális Haftárt többek között az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Franciaország és Oroszország is támogatja. Korábbi jelentések szerint a tábornok hadműveletének felgyorsítására már orosz tanácsadók, sőt zsoldosok is érkeztek az országba. A török szándék meglebegtetése után pedig arról érkeztek hírek, hogy Egyiptom tankokat „adott kölcsön” líbiai szövetségesének. Így akár még az is előfordulhat, hogy a török katonák oroszokkal vagy egyiptomi haditechnikával kerülnek szembe.

Ankara számára elsősorban azért fontos Líbia, mert szövetségeseket keresnek a térségben, miután a Földközi-tenger keleti medencéjében jelentős földgázkincset találtak, amelynek kitermeléséből és tranzitjából a törökök is szeretnének részesedni. Nem példátlan, hogy Törökország katonai erejét is beveti diplomáciai érdekei érvényesítésére: a Katar elleni arab blokád után is csapatokat küldtek a különutas monarchia védelmére, és Szíriában is több offenzívát indítottak az elmúlt években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.