Menekülnek a turisták a tűzvész elől

Magyar Nemzet
2020. 01. 03. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália délkeleti részén az erdőtüzek miatt el kell hagynia a veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott van az állandó lakhelye, ugyanis a hétvégére várható újabb hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet, és a hatóságoknak az is nagy feladat lesz, ha eva­kuálni kell a lakosokat. Az új-dél-walesi tűzoltóság az MTI szerint elrendelte, hogy az érintetteknek el kell hagyniuk a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már tegnap reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autó­sokat. A tüzek és a kidőlt fák miatt sok tengerparti település el van zárva a főúttól, emiatt élelmiszer- és ivóvízhiány van ezeken a helyeken.

Victoria államba tegnap megérkezett a Mallacoota üdülőhelyhez vezényelt haditengerészeti hajó, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket. A település házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől. A Choules nevű hajó élelmet, vizet és egészségügyi felszerelést vitt a bajbajutottaknak, és ezresével elszállítja őket. Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.