Merkel a V4-eknek prezentálta a francia-német javaslatot – Videó

Reggel a német sajtó arról írt, hogy Merkel a visegrádiak támogatását akarja megnyerni a tárgyalás alkalmával.

2020. 05. 19. 12:33
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég ért véget a visegrádi országok vezetőinek és Angela Merkel német kancellárnak a közös videokonferenciája. Az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt a közösségi oldalán. Mint azt írta, a visegrádiak (Orbán Viktor mellett Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovič szlovák miniszterelnök – a szerk.) és a kancellár a gazdasági újranyitásról egyeztettek. Hétfőn a cseh sajtó is arról írt, hogy Merkel a koronavírus elleni küzdelemről tárgyal majd a V4-kel.

Az online találkozóra kevesebb mint egy nappal azután került sor, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron meghirdettek egy német-francia javaslatot az EU gazdasági mentőcsomagjára vonatkozóan. A kezdeményezésről a Magyar Nemzet is beszámolt, eszerint

Berlin és Párizs egy ötszázmilliárd eurós, az unió 2021–2027 közötti költségvetésébe illeszkedő alapot vizionál, amelyhez az Európai Bizottság a piacról vesz majd fel hitelt.

A terv részeként uniós szintű egészségügyi stratégiát szorgalmaznak, illetve nem engednének az EU iránymutató programjaiból, a zöld és digitális politikákból.

Ahogy azt a német kancellár hétfőn is említette, a német-francia fellépés a 27 tagú EU-ban mindig kiemelt jelentőséggel bír, ám a csomag elfogadásához valamennyi tagállam hozzájárulása szükséges. A mai találkozó minden bizonnyal ezt a célt is szolgálta: ma reggel a német Spiegel írt arról, hogy

Merkel a visegrádiak támogatását akarja megnyerni a tárgyalás alkalmával.

A német sajtó azt is tudni véli, hogy a kancellár és a francia elnök a hétfői bejelentést megelőzően is egyeztettek már a többi országvezetővel, így a visegrádiak ma másodszor, ezúttal közösen hallhatták a német-francia javaslatot.

Az uniós tagállamok vezetői egyébként még április végén bízták meg az Európai Bizottságot a többéves keretköltségvetés és a járvány következményeinek kezelésére alkalmas mentőcsomag kidolgozásával, valamint ezek kapcsolatának a tisztázásával. Az akkori találkozó előtt is volt egyeztetés a V4-ek között, Orbán Viktor pedig sajtófőnöke által közölte:

a válsághelyzetben különösen fontos a visegrádiak egysége.

Három héttel az áprilisi online EU-csúcs után tegnap végül Merkel és Macron álltak elő a közös tervükkel, Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig csak a jövő héten hozza nyilvánosságra a bizottság javaslatát.

A mai találkozón Orbán Viktor a német kancellárnak megtanította a „Jó napot” köszönés kimondását.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Guten Tag, Frau Kanzlerin!

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.