Miért Orbán Viktor az EU fenegyereke?

A parlamentet megkerülve, tömegtüntetéseket kiváltó intézkedést is rendkívüli törvénykezéssel fogadtak el Franciaországban, ahol ezrével fordult elő, hogy a rendeleti kormányzás eszközéhez nyúlt a francia államfő. Mégsem írta azt a nyugati, liberális média, hogy diktatúra van Franciaországban. A magyar kormány hiába nem hozott semmilyen olyan intézkedést a koronavírus-törvény elfogadásával, amellyel csorbítana bármilyen demokratikus jogot, mégis kettős mércét használva a magyar jogállamiságot féltik.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 04. 15. 13:35
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2017. június 22. Emmanuel Macron francia államfõ az Európai Unió állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2017. június 22-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban a rendeleti kormányzás eszközéhez a legtöbbször, 273 alkalommal François Hollande nyúlt, a dobogó második fokán pedig Emmanuel Macron jelenlegi államfő áll, aki elnöki ciklusa első két évében már nyolcvannégy alkalommal élt eme – Orbán Viktor Magyarországa esetében a nyugati haladó liberálisok szerint – „demokráciacsorbító” eszközzel – hívja fel a figyelmet Magyar Ágnes Zsófia a Danube Institute vezető kutatója a Magyar Hírlap magyar napilapban megjelent elemzésében.

Kiemelte, a koronavírus-világjárvány idején ezt az ismeretlen, láthatatlan ellenséget a fókuszba állítva, a brüsszeli elefántcsonttorony érinthetetlen európai vezetői Orbán Viktor Magyarországán lebomlóban lévő jogállamról, haldokló demokráciáról értekeznek. Közben a magyar kormány semmilyen olyan intézkedést nem hozott a koronavírus-törvény elfogadásával, amellyel csorbítana bármilyen demokratikus jogot. A megkérdezettek hetvennyolc százaléka elégedett az Orbán-kormány eddig bevezetett válságintézkedéseivel. A bizalom szorosan összefügg azzal, hogy a magyar kormány – okulva más európai országok sajnálatos példáiból – a járvány megjelenésének legkorábbi szakaszában megkezdte a hathatós intézkedések bevezetését – áll az elemzésben.

A kutató emlékeztet rá, hogy nem csupán a 2010 óta tartó időszakban támadják Magyarországot, hanem bármikor, amikor konzervatív kormány volt. Még az első demokratikus úton megválasztott kormányt is, mondván, nem is történt meg a rendszerváltoztatás.

Majd felteszi a kérdést, vajon miért nem beszél senki Emmanuel Macron Franciaországáról? Miért olyan evidens, hogy – amikor egy törvényelfogadásra csekély esély mutatkozik – az alkotmány 49.3-as cikkelye vagy a rendeleti úton való elfogadás a bármikor bevethető, biztos recept? Teljesen természetes, hogy a tömegtüntetéseket kiváltó intézkedések sora (munka törvénykönyve-, vasúti és nyugdíjreform stb.) a parlamentet megkerülve, rendkívüli törvénykezéssel kerül elfogadásra? Beszédes az is, hogy az Ötödik Köztársaság fennállása óta 1004 alkalommal került sor rendeleti úton való törvénykezésre, tehát az összes, De Gaulle óta ilyen módon véghezvitt törvényalkotás negyven százaléka szocialista hatalom alatt történt – dacára annak, hogy az eddig eltelt hatvankét év alatt alig egyharmadnyi időben volt baloldali irányítás alatt Franciaország.

Ezalatt az idő alatt hol voltak a demokrácia őrei? Hány nemzetközi állásfoglalás látott napvilágot, sürgősséggel elítélve Mitterrand, Hollande vagy Macron szégyentelenül autokrata kormányzását? Hány európai vezető, a közös európai értékeket máskor oly hevesen védelmező pártember sietett demokráciadeficitet, diktatúrát kiáltani Franciaországra, és az ország európai közösségből való kivetését sürgetni? – írja elemzésében a kutató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.