Migránshajó: Rómát bírálja Berlin

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén.

Magyar Nemzet
2019. 07. 01. 13:21
Sea-Watch 3 rescue ship is pictured as it remains blocked one mile outside the port of Lampedusa
Sea-Watch 3 rescue ship is pictured as it remains blocked one mile outside the port of Lampedusa, Italy, June 27, 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane - RC128CEFF210 Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálta Olaszországot a Sea-Watch 3 német kapitánya, Carola Rackete ellen indított eljárás miatt Franck-Walter Steinmeier német szövetségi államfő abban az interjúban, amelyet a ZDF német közszolgálati televíziónak adott vasárnap. Steinmeier felhívta a figyelmet, előfordulhat, hogy szabályszegés vagy törvénysértés történt, ugyanakkor Olaszországnak máshogy kellene kezelnie az ügyet. „Olaszország nem akármilyen ország. Olaszország az Euró­pai Unió közepén fekszik, és az Európai Unió egyik alapító tagállama. Ezért egy ilyen országtól elvárható, hogy ilyen ügyben másként járjon el” – hangoztatta Frank-Walter Steinmeier. „Aki emberéleteket ment, az nem lehet bűnöző” – hangsúlyozta a német államfő. Heiko Maas német külügyminiszter is arra figyelmeztette szombaton az olasz hatóságokat, hogy ne nyilvánítsák bűnözőknek azokat a jótékonysági szervezeteket, amelyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint Carola Rackete kapitány a kötelességét teljesítette, és csak emberéleteket próbált menteni.

Sea-Watch 3 rescue ship is pictured as it remains blocked one mile outside the port of Lampedusa, Italy, June 27, 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane – RC128CEFF210
Fotó: Reuters

Carola Racketét azt követően vették őrizetbe szombaton Olaszországban, hogy a hajó engedély nélkül kötött ki Lampedusa szigetén mintegy 40 olyan emberrel a fedélzetén, akit a Földközi-tengeren mentettek meg – jelentette az MTI. A manőver közben a Sea-Watch 3 majdnem nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni a kikötést. A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól a kikötésre. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték őket, de további sorsuk bizonytalan.

Salvini keresetlen szavai

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szégyennek nevezte Hollandia hallgatását a holland felségjelzésű hajó sorsával kapcsolatban, és szomorúnak, hogy egyes olasz ellenzéki politikusok a Sea-Watch 3 fedélzetéről nézték, hogyan hajt majdnem neki a hajó az olasz katonáknak. Az olasz kormánypárt Liga vezetője szerint a baloldali ellenzéki politikusoknak az olaszországi szegényekkel, nyugdíjasokkal kellene foglalkozni. Salvini hozzátette, hogy ezek a migránsok azért nem maradhatnak Olaszországban, mivel illegálisan érkeztek, és az olasz városok utcáin árulnának majd kábítószert. A belügyminiszter a Sea-Watch 3 kapitányának korábbi kijelentéseit idézve kijelentette: egy „fehér, gazdag, német azzal tölti az idejét, hogy az olasz parti őrség hajóját megpróbálja elsüllyeszteni a katonákkal a fedélzetén”. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.