Migránsok tízezrei lépték át az Európai Unió határait

A hétvégén többször is könnygázt vetett be a görög rendőrség a görög-török határnál, ahol több száz migráns kövekkel dobálta meg őket, hogy kikényszerítsék a határ megnyitását.

Magyar Nemzet
2020. 03. 02. 6:05
null
Bevándorlók tömege a Pazarkule török–görög átkelőnél Fotó: BULENT KILIC Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén többször is könnygázt vetett be a görög rendőrség a görög-török határnál, ahol több száz migráns kövekkel dobálta meg őket, hogy kikényszerítsék a határ megnyitását – jelentették a helyszínen tartózkodó szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek. Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek. Néhány migránsnak sikerült gyalog átkelnie az Evrosz határfolyó sekélyebb részein. A Nemzetközi Migrá­ciós Szervezet (IOM) úgy tudja, családok és kisgyerekek is vannak a tömegben. A Szkaí görög tévé tudósítása szerint Kasztaniesznél helyi görögök hangosbeszélőkön sugározzák azt az üzenetet arabul és angolul, hogy nem látják szívesen a migránsokat, és hogy a határ zárva van. Egy görög védelmi illetékes elmondta: szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre a kétszáz kilométeres határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet.

Ankarában még pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdoğan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy megnyitották a határt.

Bevándorlók tömege a Pazarkule török-görög átkelőnél
Fotó: Europress/AFP

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök bejelentette, rendkívüli tanácskozást tart, miután Athén azzal vádolja Ankarát, hogy aktívan segíti a migránsokat a határhoz való eljutásban. – Törökország nem kérte arra a szíriai menekülteket, hogy hagyják el az országot – húzta alá tegnap egy török elnöki illetékes. Migránscsoportok felbukkanásáról érkeztek jelentések Észak-Macedóniából is.

ISIS-harcosok is jöhetnek

A Migrációkutató Intézet igazgatója úgy látja, az utóbbi napokban kezdődött újabb migránsáradat biztonsági kockázata sokkal magasabb, mint amekkora 2015-ben volt. Dezső Tamás az M1 aktuális csatornán tegnap azt mondta: a Szíriából elinduló, magukat menekültnek valló emberek között lehetnek az Iszlám Állam (ISIS) harcosai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok között terjednek az álhírek, például arról, hogy megnyílnak a határok, de olyan információk is, hogy Nyugat-Európában hol lehet segélyekből könnyen megélni. Kitért arra is, hogy kurd harcosok havi 500-600 dollárt kaptak, ennyiért „vitték vásárra a bőrüket”, és a harcokban több ezren meghaltak, megsebesültek.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság migrációért felelős – történetesen szintén görög – alelnöke tegnap kezdeményezte, hogy az EU belügyminiszterei sürgősen üljenek össze tanácskozni. Szkínász jelezte, folyamatos az egyeztetés Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a görög kormányfő, valamint Ylva Johansson belügyi biztos között. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök azt mondta: hétfőn megvitatja Erdoğannal a menekültek okozta problémát. – Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről – fogalmazott a kormányfő, akinek országa határos Törökországgal.

A bevándorlók kővel dobálják a görög rendfenntartókat. Athén a törököket okolja a helyzetért
Fotó: Reuters

Elemző: Későn reagált az EU

– Az Európai Uniónak már két éve válaszolnia kellett volna a kihívásra, fel kellett volna készítenie a határvédelmet, hogy a növekvő migrációs nyomást kezelje – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. Az elemző ezt az arról szóló hírek kapcsán mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat. Pócza István felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök már két éve beszélt arról, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet, az csak átmeneti megoldás lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.