Migránsoktól rettegnek Oslo lakosai

Norvég médiajelentések szerint az elmúlt tizenkét hónapban Oslóban az erőszakos bűncselekményekért elítélt emberek hetven százaléka bevándorlóhátterű. Erőszakkutatók traumával és anyaországi környezetük erőszakos mivoltával igyekeznek mentegetni őket.

Mártonffy Attila
2019. 03. 07. 14:12
Police remove more than 100 Afghan refugees, without permission to stay in Norway, on hunger strike from tents outside Oslo Cathedral
Afgán tüntetők 2006-ban. Súlyosak az integrációs problémák Fotó: Scanpix Scanpix Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oslói bíróságok tavaly 140 személyt ítéltek el erőszakos bűncselekmények miatt. Kétharmadukról kiderült, hogy vagy menedékkérőként érkeztek Norvégiába, vagy már norvég állampolgárok, de a szüleik még külföldön születtek – áll a TV2 norvég televízió honlapján olvasható jelentésben. A műsorszóró a 140 elmarasztaló ítélet átböngészése után jutott erre a következtetésre.

A skandináv ország statisztikai hivatala szerint Oslo összlakosságának 33 százaléka bevándorló, s ez azt jelenti, hogy jelentős túlsúlyban vannak az erőszakos cselekmények elkövetői között. A kirívóan súlyos bűncselekményeknél főleg kést és egyéb szúróeszközöket vagy üvegpalackokat használnak. Az elkövetők legnagyobb része fia­tal férfi, de sok köztük a 14 éven aluli fiú is.

A 140 ítélet fegyveres támadás áldozatai közül többen maradandó sérüléseket szenvedtek el a mélyre ható vágások vagy a koponyára mért ütések nyomán. Ragnhild Björnebekk erőszakkutató szerint a migránsokról szóló kimutatás nem meglepő. – Ők sérülékenyebbek, több trau­ma érte őket. Sokan erőszakos kultúrából érkeztek, s ezt magukkal is hozták. Vannak köztük nem oslói lakosok is, akik más országból jöttek, s csak néhány hónapig maradnak – mentegette őket a szakember.

Az oslóiak közül sokan a helyi politikusokat teszik felelőssé az áldatlan állapotok miatt, köztük Raymond Johansen tanácsost, aki megpróbálta elhárítani a kritikákat. Az egyik oslói parlamenti képviselő szerint a tanácsosnak meg kellene értenie, hogy ez a politika súlyos következményekhez vezet.

– Ha továbbra is nagy számban akar fogadni bevándorlókat Oslóban, nem lesz könnyű kezelni a jelenleg tapasztalt problémákat – vágta a fejéhez a képviselő. – Vannak integrációs problémáink Norvégiában, azonban a bűnügyi statisztikák mögé is kell látnunk. A bevándorló lányok például jól teljesítenek a felsőoktatásban, így a kérdést meg is fordíthatjuk: miért megy olyan jól az integráció Norvégiában? – magyarázkodott Johansen. – Különben is, állami kérést teljesítünk, az integrációs hatóságok kerestek meg bennünket, hogy fogadjunk be menekülteket – tette hozzá.

Afgán tüntetők 2006-ban. Súlyosak az integrációs problémák
Fotó: Reuters

A TV2 elemzése szerint az ítéletek kiemelik a kiterjedt fegyverhasználatot, Oslóban az utóbbi időben különösen a késes támadások terjedtek el. Az elmúlt néhány hétben több ilyen erőszakos eset is történt. Legutóbb pél­dául a múlt péntekre virradóan, amikor egy ötven év körüli férfit találtak megkéselve. Hans Sverre Sjövold oslói rendőrkapitány is aggodalmát fejezte ki a fejlemények miatt, s megjegyezte, sokszor csak a szerencsén múlott, hogy a támadások nem végződtek halállal. Az is aggodalomra ad okot, hogy az elkövetők könnyen kést rántanak, s nem félnek a rendőröktől sem. A rendőrfőnök szerint a bűncselekmények hátterében a gyökértelen migráns fiatalok iskolai bukdácsolása, nyomora és görcsössége húzódik meg, különösen a fővárosban.

Az oslói számok számos más európai ország viszonyait is tükrözik – mutat rá a Breitbart. Olaszországban a migránsok becslések szerint a bűnesetek harmadát követik el országszerte. Máshol még nagyobb arány fordul elő: Bécsben az atrocitások több mint fele tulajdonítható bevándorlóknak, s Berlinben is súrolja ezt a határt az elkövetők aránya, miközben mindkét fővárosban a bevándorlók száma jóval alacsonyabb az összlakosság felénél.

Ausztriában továbbá 2017-ben a nők ellen elkövetett 203 gyilkosság gyanúsítottjainak több mint fele – 126 – külföldi származású volt, közülük pedig 62-t menedékkérőként regisztráltak, ami több mint a negyede az összes elkövetőnek – mutatott rá Juliane Bogner-Strauss osztrák családügyi miniszter. Berlin börtöneiben a fogvatartottak 51 százalékának nincs német útlevele, az előzetesben ülőknek pedig háromnegyede külföldi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.