Náciveszélyre figyelmeztetnek Drezdában

Mártonffy Attila
2019. 11. 03. 19:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Náciellenes „szükségállapotot” hirdetett a kelet-németországi Drezda önkormányzata a szászországi városban mind jobban elharapózó neonáci, illetve szélsőjobboldali megnyilvánulások miatt. A határozatot A Párt (Die PARTEI) nevű tömörülés egyik tanácsnoka, Max Aschenbach kezdeményezte, aki szerint a félmilliós városban komoly problémák vannak e téren, amit kezelni kell.

A képviselő-testület által kiadott politikai nyilatkozatban a tanácsnokok leszögezik, hogy a városban növekvő gyakorisággal tapasztalható antidemokratikus, a politikai pluralizmussal szembehelyezkedő, emberellenes, illetve szélsőséges jobboldali viselkedés, és fordulnak elő akár erőszakos megnyilvánulások is. – Náciprobléma van Drezdában, valamit tennünk kell ellene – mondta Aschenbach az MDR rádióadónak. – A politikának végre már ki kellene közösítenie az ilyen eszméket, s ki kellene jelentenie: nem, ez elfogadhatatlan – tette hozzá a párt képviselője.

A városi tanács határozata továbbá felszólítja a városi és civil társadalmi szervezeteket, hogy erősítsék a demokratikus kultúrát, védjék a kisebbségeket és az emberi jogokat, valamint támogassák a szélsőjobboldali erőszak áldozatait. A dokumentum arra is felhívja a város polgárait, hogy harcoljanak a szélsőjobboldali megnyilvánulások és ezek következményei ellen, mint például az antiszemitizmus, a rasszizmus és az iszlámellenesség, továbbá segítsenek a demokratikus intézményekbe vetett bizalom helyreállításában, illetve a másság és a kölcsönös tiszteleten alapuló szolidaritás elfogadásában.

A Deutsche Welle német hírportál mindezzel kapcsolatban megjegyzi, Drezdából indult ki a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (PEGIDA) nevű mozgalom. Az iszlámellenesnek és idegengyűlölőnek bélyegzett PEGIDA 2014-ben bontott szárnyat, a mozgalom először az év októberében hívta az utcára szimpatizánsait, s azóta is rendszeres felvonulásokat szervez a szász fővárosban. A tartományban szintén erős a támogatottsága az Alternatíva Németországért (AfD) szélsőjobboldali pártnak, amely a kereszténydemokrata CDU mögött a második helyen végzett a szeptemberi tartományi választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.