Nagykövetséget nyitott Koszovó vasárnap Jeruzsálemben

Az ankarai külügyminisztérium felelőtlen és illegális kezdeményezésről beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 15. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykövetséget nyitott Koszovó vasárnap Jeruzsálemben – közölte a pristinai külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a rövid ceremónián felhúzták a koszovói nemzeti zászlót a diplomáciai képviselet épületére.

Koszovó és Izrael február elsején írt alá dokumentumokat arról, hogy felveszik egymással a diplomáciai kapcsolatokat, a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát virtuálisan rendezték meg. A Koszovóval kötött megállapodás része a szeptemberben kezdődött folyamatnak, amelynek során Donald Trump korábbi amerikai elnök adminisztrációja segítségével Izrael több arab és muszlim országgal kötött úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat a diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. Trump szeptemberben jelentette be Koszovó és Izrael kapcsolatának normalizálását a Koszovó és Szerbia közötti gazdasági megállapodás részeként.

Koszovó függetlenségének elismeréséért cserébe a többségében muszlimok által lakott balkáni ország Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosának. A szintén Ábrahám-megállapodásokat kötött Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein ugyanakkor nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Törökország vasárnap élesen bírálta a koszovói nagykövetség megnyitását. Az ankarai külügyminisztérium felelőtlen és illegális kezdeményezésről beszélt.

Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.