Nehezen érthető a horvát politikusok magatartása

Menczer Tamás közölte: több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól.

Forrás: MTI2020. 06. 09. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tiszteletet várunk el azoktól a horvát politikusoktól, akik az elmúlt napokban alaptalanul kritizálták Magyarországot és álhíreket terjesztettek Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán kedden.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: a horvát gazdaság sikerében jelentős a magyar hozzájárulás. Ezt alátámasztandó felidézte: 2019-ben 644 ezer magyar turista 3,2 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, a Mol éppen a legnagyobb horvátországi beruházását hajtja végre és a Magyar Villamos Művek (MVM) 6,75 milliárd köbméter gázt fog vásárolni a Krk szigetén lévő LNG-terminálból.

„Mindezt figyelembe véve több tiszteletet várunk el a Magyarországot alaptalanul kritizáló, és álhíreket terjesztő horvát politikusoktól!” – írta Menczer Tamás.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy ez a magatartás különösen nehezen érthető akkor, amikor a horvát turisztikai szezon szempontjából rendkívül fontos határnyitásokról zajlanak egyeztetések.

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a sátoraljaújhelyi trianoni megemlékezésről egy olyan videót tett közzé Facebook-profilján, amelyen a frissen felavatott emlékmű táblája látható, rajta a „Fiume – Tengerre magyar” felirattal. A horvát sajtó a mondatot „magyar tengernek” fordította és provokációnak nevezte. A horvát külügyminisztérium közölte: magyarázatot kérnek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára.

Megtréfálta a Google Fordító a horvát liberális médiát

Azonnali uszításba torkollt egy trianoni magyar emlékmű felavatása, amely abból fakadt, hogy a horvát liberális média képviselői nem tudtak lefordítani egy két szóból álló idézetet – írja a V4NA Hírügynökség.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.