Nem kérnek a vakcinából a görögországi migránsok

Görögország beoltatná a menedékkérőket is, de közöttük nagyon alacsony az oltási hajlandóság.

Magyar Nemzet
2021. 06. 04. 11:01
null
Leszbosz szigete, 2020. szeptember 9. Kísérõ nélküli gyerekek várják, hogy Athénba szállítsák õket, miután leégett korábbi tartózkodási helyük, a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstábor 2020. szeptember 9-én. Az Európai Unió ezen a napon bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza a táborból. A 2800 személyesre tervezett Moria migránstáborban jelenleg mintegy 12 600 ember van. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország elkezdte beoltani a migránsokat Leszbosz, Chiosz és Számosz szigetének táboraiban, jövő héttől pedig mindannyiuknak elérhetővé teszik a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját. Az ENSZ statisztikái szerint majd 92 ezer menedékkérő él jelenleg Görögország-szerte. A problémát nem is a számuk, mint inkább oltási kedvük jelenti: a felmérések szerint mindössze 15 százalékuk mutat bármiféle érdeklődést a vakcinák iránt. Szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy akárcsak a lakosság körében tapasztalták, az arány növekedni fog, ahogy elkezdődik az oltás. Arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a migránsok harmada 18 éven aluli, harmada pedig már túlesett a koronavíus-fertőzésen, nem kell túl sok embert beoltani az immunitás eléréséhez. Növelheti a hajlandóságot az is, hogy az oltottak majd szabadabban mozoghatnak, jelenleg ugyanis erősen kolátozott a kijárás a táborokból.

Se víz, se szappan az egykori leszboszi Moria táborban
Fotó: Reuters

A járvány kirobbanása után sokan attól tartottak, hogy a túlzsúfolt táborokban, ahol elképzelhetetlen a fizikai távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása, elszabadulhat a vírus. Végül azonban ezek a félelmek jórészt alaptalannak bizonyultak. A létesítmények lezárása, a szabad kijárás korlátozása, a szigorú intézkedések azonban sok menedékkérőnek nem tetszhettek, minden valószínűség szerint ezért gyújtották fel szándékosan tavaly szeptemberben a 13 ezer embert elszállásoló moriai tábort is. Idén eddig 3116 illegális bevándorló érkezett a tengeren Görögországba.

A 10,7 millió lakosú Görögországban már több mint ötmillió vakcinát beadtak, minden ötödik ember kapta meg mindkét dózist, és nagyjából 36 százalék legalább az egyik adagot. Athén bizonyos korlátozások mellett már május 14-én megnyitotta határait a külföldiek előtt, a turistaszezon kezdetével különösen sürgős lett az oltási kampány felgyorsítása.

Nemrégiben egyébként az olaszországi Lombardia tartomány is bejelentette, hogy júniusban elkezdik a tartózkodási engedély nélküli migránsok és hajléktalanok oltását is. Becslések szerint hétszázezerre tehető a bármiféle igazolvány nélküli, úgynevezett láthatatlan migránsok száma Olaszországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.