Nem kerülhet fel Wong neve a szavazólapra

Nem indulhat a hongkongi helyhatósági választáson Joshua Wong világhírű aktivista, Peking-ellenes politikus. A június óta zajló tüntetések árnyékában nagy jelentősége lesz a novemberi szavazásnak, s Wong jelölésének megakadályozásával a kampány valószínűleg összefonódik majd az utcai harcokkal.

Buzna Viktor
2019. 10. 29. 19:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét reflektorfénybe került a hongkongi zavargások egyik főszereplője. A 2014-es, úgynevezett esernyős mozgalom aktivistájaként ismertté vált Joshua Wong az elmúlt években a Demosisto párt alapítójaként, a kiújuló tüntetések támogatójaként lépett fel Peking ellenében. Szélsőségesnek tekintett retorikája miatt az idén 23 éves fiatal azonban ismét bajba került: ezúttal a november 24-én esedékes helyhatósági választáson veszítette el jelölti státusát.

A hongkongi választási bizottság arról értesítette tegnap Wongot, hogy érvénytelen a jelöltsége; az erről szóló értesítőt a politikus a Twitter mikroblogon közzé is tette. A hongkongi kormányzat közleményében azt írta, a kifogásolt jelölt Hongkong önrendelkezése mellett érvelt, vagyis az általa képviselt elvek ütköznek a város alkotmányában foglaltakkal. Az 1997 óta hatályos alaptörvény már a címében rögzíti a város státusát, a „Kínai Népköztársasághoz tartozó Hongkong különleges közigazgatási terület” alkotmányaként aposztrofálva a szöveget, vagyis a függetlenség mellett kampányoló aktivista nem jelöltetheti magát a választásokon.

Wong álláspontja szerint azonban ő nem képvisel eretnek elveket, véleménye szerint egy Pekingből irányított, politikai akcióra került sor. – Az úgynevezett kifogásukat az alkotmány szubjektív értelmezéséből vezetik le. Valójában azonban mindenki tudja, hogy ez a személyem ellen szól – fogalmazott. Megítélés kérdése mindenesetre, hogy Wong politikai elképzelései átlépik-e az alaptörvényben lefektetett szabályokat. A most született döntés hátterében a Demosisto párt egy korábbi népszavazási kezdeményezése állhat: ebbe a Hongkong jövőjét feszegető alternatívák között a szárazföldi Kínától való függetlenedés is szerepel. Wong a Magyar Nemzetnek augusztusban adott interjúban is sarkosan fogalmazott. Mint elmondta, kizárólag a szabad választások jelentenék a kiutat a város utcáin kialakult helyzetből.

Ugyanakkor Wong a beszélgetés során egyáltalán nem vetette el a város visszacsatolásakor, 1997-ben elfogadott, a Kínai Népköztársasággal közösen kialakított „egy ország, két rendszer” elvét. Mint fogalmazott: mozgalmuk minimális célja e státus hosszú távú megtartása. Bírálók mindamellett felhívják a figyelmet arra: Wong túl nagy ügyet csinált a döntésből ahhoz képest, hogy milyen könnyen feladta a küzdelmet. Korábban is merültek fel kifogások radikális nézeteket valló politikusokkal szemben, de a választási bizottság szinte valamennyi esetben elfogadta a fellebbezésüket.

Wong azonban ezt az eljárást nem folytatta le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.