Nem zavarja a magyarellenesség a németeket

Klaus Johannis román államfő újabb kitüntetést vehet át Németországban.

IOHANNIS, Klaus
Brüsszel, 2019. október 18. Klaus Johannis román államfõ érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszûnésérõl elõzõ nap született megállapodás áll. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét díjazzák ma Németországban Klaus Johannist: ezúttal az Ottó császár elismerést kapja meg a román államfő. A bukaresti elnöki hivatal közleménye szerint Heiko Maas német külügyminiszter fogja méltatni Magdeburgban Johannist. A román államfő az európai egyesítés folyamatában játszott szerepének elismeréséért kapja a kitüntetést. A díjat kétévente osztják ki olyan személyiségeknek, akik sokat tettek az egységes Európáért, érdemeket szereztek az európai gondolkodás népszerűsítésében. Eddig többek között Angela Merkel német kancellár, Richard von Weizsäcker, Németország volt államfője, Vaira Vike-Freiberga lett exelnök és Federica Mogherini, az Európai Unió egykori külügyi főképviselője vehette át az elismerést.

Az idén Johannisnak ítélték a Nemzetközi Károly-díjat is. Az aacheni díjátadás a koronavírus-járvány miatt maradt el májusban. Miután többen kifogásolták, hogy a magyarokat sértő kijelentéssel élő román elnök elismerésben részesül, Jürgen Linden, az aacheni székhelyű Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke kifejtette: Románia államfője „egy elkötelezett európai”, s szerinte nem lett nacionalista. Bár a bukaresti diszkriminációellenes tanács május végén ötezer lejes büntetést szabott ki Johannisra a magyar nyelvvel gúnyolódó kijelentése miatt, Linden úgy érvelt, hogy az államfő „saját magához képest szokatlanul éles retorikát használt, de nem támadta a magyar kisebbséget, aggályait sokkal inkább a román Szociáldemokrata Párt politikusainak címezte”.

Korábban Boris Kálnoky magyar származású német külpolitikai újságíró az erdélyi Krónikának azt mondta, Johannis nem erkölcsi alapon politizál, az államfő egy hatékony, ügyes román politikus, akivel sok szász sem ért már egyet. Mint kiemelte, a magyarellenes hangulatkeltés köztudottan alapeszköz a romániai belpolitikában. Johannis tisztában van ezzel, és használja is, akárcsak a többi román politikus – tette hozzá. A jelenleg a Mathias Corvinus Collegium médiaiskoláját vezető publicista szerint a nacionalista hangulatkeltés után a román államfő kiesett a németországi sajtó kegyeiből, holott sokáig egyfajta büszkeséggel írtak az elnökről, aki „német virtussal” reformálja Romániát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.